Mind a 19 vármegyére riasztást adtak ki, felhőszakadás csap le ránk ma

GettyImages-1654731544
Olvasási idő kb. 2 perc

Igazán extrém időjárással indul a hét: felhőszakadás és heves zivatarok miatt adtak ki figyelmeztetést, citrom- és narancssárga riasztások is érvényben vannak a mai napon.

A múlt pénteki felhőszakadások után ma ismét arra számíthatunk, hogy extrém mennyiségű eső zúdul a nyakunkba: olyannyira, hogy a Hungaromet oldalán az olvasható, minden vármegyére érvényben van valamilyen veszélyjelzés.

A reggeli órákban még nem lesznek kellemetlenek az időjárási körülmények, de a késő délelőtti óráktól kezdve sokfelé várható zápor, zivatar kialakulása az országban. A zivatarokat általában viharos széllökés, apró szemű jég, valamint felhőszakadás kísérheti.

Az elsődleges veszélyforrás az esetleges erősen viharos, akár 90 kilométer per órás szél lesz, de helyenként akár kétcentis jég és felhőszakadás is megnehezítheti a hétfőt.

Zivatarokra még éjszaka is számíthatunk majd.

Felhőszakadás teszi kellemetlenné a mai időjárást
Felhőszakadás teszi kellemetlenné a mai időjárástjapatino / Getty Images Hungary

Az egymást követő, illetve adott pont felett többször képződő zivatarok miatt elsősorban a Dunántúl északi felén lokálisan és rövid idő alatt 50 millimétert meghaladó csapadékmennyiség is előfordulhat. A késő délutáni, kora esti órákban nagyobb eséllyel a déli, délkeleti tájakon alakulnak ki heves zivatarok, amelyek rendszerbe szerveződve észak, északkelet felé haladhatnak.

Az időjárás ezekben a vármegyékben lesz igazán veszélyes

A 19 vármegye mindegyike érintett a citromsárga veszélyjelzés által, ezen felül nyolc vármegyében narancssárga riasztás is érvényben van ma. Ezek a következők:

  • Baranya
  • Bács-Kiskun
  • Békés
  • Csongrád-Csanád
  • Győr-Moson-Sopron
  • Komárom-Esztergom
  • Tolna
  • Veszprém.

A fent felsorolt vármegyék esetében a narancssárga riasztást a heves viharok, a helyenként az 50 millimétert is meghaladó mennyiségű eső, illetve a szél és a jégeső adja.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek