Privát hulladéklerakót nyitott otthonában, felfüggesztettet kaphat a debreceni nő

3
Olvasási idő kb. 3 perc

Nyolcszáz kilónyi hulladékot, közte száz kiló veszélyes szemetet gyűjtött össze otthonában egy debreceni nő. A privát hulladéklerakót kialakító asszony ellen vádat emeltek.

A vádirat szerint az elkövető 2016 óta rendszeresen gyűjtögetett a kukákból szemetet, építési törmeléket, veszélyes hulladékokat, és azt debreceni házának udvarán helyezte el. A hulladék egy részét a háza előtti füves területre is kitette, hogy ott ne nőhessen növényzet.

A nő udvarán mintegy száz kilogramm azbesztet és más, veszélyes anyagokat is találtak. A hulladéklerakóvá vált családi ház kertje az Index értesülései szerint tele volt hullámpalával és építési törmelékkel. 

A kóros gyűjtögetés betegség, de a hulladék felhalmozása és lerakása illegális is lehet
A kóros gyűjtögetés betegség, de a hulladék felhalmozása és lerakása illegális is lehettrekandshoot / Getty Images Hungary

Hulladéklerakóvá vált az udvara

Mivel a jogszabályok alapján tilos a szemét engedély nélküli felhalmozása és elhelyezése, az azbeszt pedig veszélyes hulladéknak minősül, a Debreceni Járási Ügyészség vádat emelt az asszony ellen veszélyes hulladékra elkövetett hulladékgazdálkodás rendje megsértésének bűntette miatt. A vádiratban indítványozta, hogy a Debreceni Járásbíróság a vádlottat felfüggesztett börtönbüntetésre ítélje.

A hulladék gyűjtögetése pszichés betegségre is utalhat

Ritka, de annál súlyosabb pszichikai betegség a kényszeres gyűjtögetés, azaz a hoarding disorder. Az érintett emberek általában  valamiféle trauma, esetleg betegség következtében válnak halmozóvá. Maga a betegség is alkalmas arra, hogy elszigetelje az embert a társadalomtól.  A kutatások és a mindennapi tapasztalatok szerint nem csak hulladékot vagy mások számára feleslegesnek tűnő tárgyakat, de akár állatokat is gyűjtögethetnek. Dr. Kajó Cecília birtokvédelmi szakjogász szerint hazánkban ez utóbbi, főként a macskagyűjtögetés is egyre gyakrabban napvilágra kerülő probléma. A jogi szakember külföldi kutatásokra hivatkozva úgy véli,  a halmozók 75%-a nő, és azon belül is 46%-uk 60 év feletti,  jelentős százalékuk nem ismerte be a problémáját, még akkor sem, ha felelősségre vonták, és 60%-uk visszaesőnek bizonyult a vizsgált esetekben.

A képek illusztrációk. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek