Fontos döntést hozott az EU: ezt kell tenni a hibás termékekkel

GettyImages-1487039528
Olvasási idő kb. 3 perc

Csere helyett javításra kötelezi a gyártókat és a szolgáltatókat az Európai Unió (EU) a meghibásodott termékekkel kapcsolatban. Az Európai Parlament által elfogadott jogszabály rögzíti ennek feltételeit is – mutatjuk a részleteket.

Időben és megfizethető áron kell gondoskodniuk a gyártóknak a meghibásodott termékek javításáról, valamint tájékoztatniuk kell a fogyasztókat a javításhoz való jogukról – áll az MTI közleményében.

Az új szabály értelmében ezek mellett a garanciális időszakon belül megjavított termékekre további egy évvel meghosszabbodik a jótállás, ezzel is arra ösztönözve a fogyasztókat, hogy ne a cserét válasszák.

Az 584 szavazattal, 3 ellenében és 14 tartózkodás mellett elfogadott jogszabály megerősíti a fogyasztók javításhoz való jogát, egyértelműsíti a javítással összefüggő gyártói kötelezettségeket, meghosszabbított garanciával ösztönzve a fogyasztókat, hogy csere helyett javítással vagy javíttatással hosszabbítsák meg az általuk vásárolt termékek élettartamát.

A hibás termékek kezelését szabályozza az EU

Az új jogszabály szerint a gyártók a jótállási időn túl is kötelesek lesznek megjavítani bizonyos háztartási készülékeket, ha azok még javítható állapotban vannak, például a mosógépeket, a porszívókat, sőt az okostelefonokat is, az árucikkek listája idővel ráadásul bővülhet is. A javítás idejére a fogyasztók cserekészülékre tarthatnak igényt. 

Ha egy adott cikket mégsem lehet megjavítani, előbb egy felújított eszközt kell ajánlani helyette.

A vásárlók a javítási tájékoztatók alapján össze fogják tudni hasonlítani, hogy a meghibásodás jellege szerint a szervizek milyen áron, mennyi idő alatt és miként vállalják a javítást. Erre egy európai online platform jön majd létre, ahol országokra lebontva kereshetnek majd a helyi szervizek, illetve a felújított cikkeket értékesítő, és a meghibásodott termékeket felvásárló üzletek között.

Az uniós parlament közleménye szerint a szabály célja, hogy erősítse az uniós javítási piacot, valamint csökkentse a javítási költségeket.

A gyártóknak a javításhoz pótalkatrészeket és eszközöket kell rendelkezésre bocsátaniuk, és nem alkalmazhatnak a javítást akadályozó szerződéses kikötéseket, különösen, ha független javítók által biztosított használt vagy 3D nyomtatással előállított pótalkatrészek felhasználásáról van szó. Nem utasíthatják vissza a javítást kizárólag arra hivatkozva sem, hogy gazdaságilag nem éri meg, vagy, mert korábban más már javította az adott terméket.  

A hibás termékek kezelése uniós szinten változik
A hibás termékek kezelése uniós szinten változikNarumon Bowonkitwanchai / Getty Images Hungary

A tagállamoknak is lesznek kötelezettségeik

Az új jogszabály szerint a tagállamok mindegyikének legalább egyfajta ösztönzőt be kell vezetnie a javítás népszerűsítésére: utalványokat és anyagi forrásokat biztosíthatnak, ismeretterjesztő kampányokat indíthatnak, és támogathatják a javítással foglalkozó közösségi terek működését is.

A jogszabályt az életbe lépéshez még az Európai Unió tanácsának is jóvá kell hagynia, ezt követően a tagállamoknak 24 hónapjuk lesz a szabályok átültetésére.

Hazánkban éppen zajlik annak a törvénynek az előkészítése, amely a garanciális feltételek kierjesztéséről szól, illetve arról, milyen körülmények között kell majd csereterméket, javítást vagy pénzvisszafizetést felajánlania a forgalmazóknak. Erről ebben a cikkünkben olvashatsz bővebben. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek