Jó hírek érkeztek a hazai üzemanyagárakról

Diósi Szilvia
hazai-uzemanyagarak (1)
Olvasási idő kb. 2 perc

Rendkívül magas itthon az üzemanyag ára, a kormány is a beavatkozást fontolgatja, de a szakértő szerint a nyáron javulhat a helyzet.

Napok óta az üzemanyagárak növekedése tartja lázban a magyarokat. Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter hétfőn behívatta hivatalába a magyar üzemanyag-kereskedők képviselőit, hogy találjanak valami megoldást a mostani helyzetre. A kormány álláspontja szerint a környező országok árainál magasabb árakat a magyar családok sem fizethetnek az üzemanyagért. A tárca úgy látja, hogy a benzin esetében 8 forinttal, a gázolaj esetében 15 forinttal kell többet fizetni itthon az üzemanyagért, mint a szomszédos országokban.

Javulás várható a hazai üzemanyagárakban

Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára az InfoRádió vendége volt, a beszélgetést az Infostart foglalta össze. A szakértő szerint nehéz jósolni, de a nyár hátralévő részében várható valamennyi javulás az üzemanyagárakat tekintve. A Beryl hurrikán nem okozott akkora pusztítást, mint várták, nem volt komolyabb hatással a finomítói kapacitásokra, így az Egyesült Államok piacának ellátásában nem történt különösebb visszaesés. Ha ez bekövetkezett volna, akkor az felborította volna az egyensúlyt az európai üzemanyagpiacokon.

Javulhatnak a hazai üzemanyagárak
Javulhatnak a hazai üzemanyagárakmuthardman / Getty Images Hungary

A piac normalizálódását segíti az is, hogy nincs eszkaláció a Közel-Keleten. Elmondta, hogyha nem történik valami rendkívüli politikai esemény, akkor a következő néhány hétben 85 dollár körüli hordónkénti árszinten tudnak üzemanyagot értékesíteni. A mérséklődés pedig hatással lehet majd a hazai üzemanyagárakra is.

A szakértő szerint havonta kellene figyelni az üzemanyagárak változását

A Független Benzinkutasok Szövetsége és a Magyar Ásványolaj Szövetség szerint a jövőben hatékonyabb lenne a heti helyett havonta kiadott statisztikákat figyelni, mellyel a szomszédos országok sajátosságaiból adódó eltérések kiküszöbölhetőek lennének. Illetve Grád Ottó kijelentette, nem értenek egyet azzal, hogy az árfigyelő rendszerben Magyarországtól távolabbi piacok üzemanyagárait is figyelembe veszik, mint például Lengyelország vagy Bulgária, mert a közvetlen szomszédaink árszintjétől lényegesen nem térnek el a hazai árak.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek