17 helyen nagyon nem éri meg gyorsan hajtani: ezek a helyszínek

D KOS20160404015
Olvasási idő kb. 2 perc

Heteken belül 17 budapesti helyszínen kezdi meg működését traffipax: a gyorshajtás visszaszorítása a cél, a kamerák már a helyükön vannak.

A tavalyi, az Árpád hídon bekövetkezett tragikus baleset után tett ígéretet Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere arra, hogy új traffipaxokat telepítenek. Az ígéret nem teljesen abban a formában valósul meg, ahogyan arról szó volt akkoriban, de nemsokára megkezdik az éles üzemet is a sebességmérő kamerák.

2023-ban 45 új sebességmérő kamera telepítéséről beszélt a főpolgármester. A Facebookon most arról számolt be, hogy költségcsökkentési okokból csak 26 kamera kerül majd ki az utakra, azonban ezek összességében 46 sáv forgalmának monitorozására képesek. 17 kamera már nemsokára munkába is áll, ezek telepítési helyszínei az alábbi képen találhatók meg.

 „A rendőrséggel folyamatosan egyeztetve, a balesetveszély mértékét és a rendelkezésre álló infrastruktúra (konzol, áramellátás, optikai kábel) adottságait figyelembe véve választották ki a telepítés helyszíneit az önkormányzat munkatársai. A sebességmérő kamerákat a mérésügyi hatóság (egy új hitelesítő eszköz beszerzését követően) hitelesítette” – írta Karácsony Gergely Facebook-bejegyzésében.

A gyorshajtókat hamarosan elkezdik bírságolni

A rendőrségi KAFIR rendszer tesztkörnyezetében már dolgoznak a kamerák, a sikeres tesztüzemet követően – és amennyiben a fixen telepített sebességmérő kamerákra figyelmeztető jelzőtáblák kikerültek már – megkezdődhet az éles üzem, melyben már bírságokat is kiszabhatnak.

Az üzemeltetési költségek a fővárost terhelik, de a bírság a rendőrség számára képez bevételt.

Karácsony azt is megjegyezte, hogy a traffipaxoktól sem lehet önmagában elvárni azt, hogy megszüntessenek minden balesetet. Az Árpád hídon egy szabályosan közlekedő kerékpáros halálával végződő tavalyi eset után egy évvel ismét ugyanezen a hídon történt halálos baleset, melyben egy, a forgalmi iránnyal szemben felhajtó autó ütközött két másik személygépjárművel. Ilyesmi ellen a traffipax sem véd.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek