Lehet, hogy nem éri meg nagyon letekerni a fűtést: ezt teheti otthonoddal

GettyImages-624547296

Idén télen sokan tekerik lejjebb a fűtést annál, amit egyébként komfortosnak tartanak: a nagy takarékoskodás végeredményben extra kiadáshoz vezethet, ha a hideg, párás lakásban felüti a fejét a penész.

Aki megküzdött már az otthonában kialakuló penésszel, az tisztában van azzal, mekkora galibát tud okozni ez az egészségkárosító jelenség. Ha a magas páratartalom alacsony szobahőmérséklettel párosul, komoly az esélye annak, hogy a falakon megpillantod a jellegzetes, fekete foltokat: ekkor azonnal lépni kell!

A fűtésen való takarékoskodásnak lehet „mellékhatása” is

Amikor a gázzal való takarékoskodásra gondolunk, legtöbbször csak az jár a fejünkben, hogy a havonta kézhez kapott számla végösszege megfeleltethető maradjon annak, amit egy évvel ezelőtt ki kellett fizetnünk. Sokan vagyunk, akik lejjebb vettük egy fokkal a termosztátot – nem mindegy ugyanakkor, hogy milyen kiindulási hőmérsékletről tettük ezt. 

Ha valaki korábban 23 fokra fűtötte fel otthonát, nyugodtan megteheti azt, hogy kicsit visszavesz eddigi igényeiből

– lehet, hogy így már pulóvert is fel kell vennie otthon, de ez azért még nem annyira ördögtől való dolog.

Azok ugyanakkor, akik már csak 20 fok körüli hőmérsékletet tapasztalnak otthon, azt is észrevehetik, hogy ennek nemcsak a gázszámlára, hanem otthonuk állapotára is van hatása. Több jel is utalhat arra, hogy érdemes vigyázni: ha ezeket felfedezed, megelőzhető a penész!

A párás ablak sosem jó jel: a penész már egy későbbi állapot lehet
A párás ablak sosem jó jel: a penész már egy későbbi állapot lehetBusà Photography / Getty Images Hungary

A penész nem kívánt vendég

Amikor felkelsz, az ablaktáblákat vastag pára borítja, esetleg vízcseppek csordogálnak lefelé azokon. Egy idő után megjelennek az ablakkereten is, ahol már követheti őket a penész is. A kimosott ruhák akár napok alatt sem száradnak meg, így nemcsak sokkal tovább tart, mire elteheted őket, de akár el is lepheti őket az a jól ismert szag, amely a rosszul mosó mosógépekből kivett ruhát jellemzi. Hiába használod a legfinomabb mosóparfümöt, az ázottkutya-szagot száradás közben szívják magukba a textilek.

Mindennek már elegendő intő jelnek kell lennie ahhoz, hogy kicsit feljebb tekerd ismét a fűtést: ha ugyanis egyre több és több pára marad a levegőben, azzal egyre közelebb kerülsz a fekete penészes falak megjelenéséhez.

Ez vezethet a kialakulásához

A penészesedés rizikófaktorai a következők lehetnek:

  • Sokan éltek egy lakásban: mindannyian párát lélegeztek ki, zuhanyoztok és a többi.
  • A ruhákat odabenn szárítod.
  • Sok növényt tartasz a lakásban.
  • Sokat főzöl, gyakran fedő nélkül használva a fazekakat.
  • Gyakran párásítasz. 

Ha jobban fűtöd a lakást, az szárítja a levegőt is, így kisebb lesz az esélye a penészfoltok megjelenésének. Fel lehet venni a harcot a penésszel páramentesítő gépek használatával, de

ha életviteled az oka a penész megjelenésének, akkor örök küzdelemre kárhoztathatod magadat.

A túl alacsony hőfokra állított fűtésnek lehet ez is a végeredménye
A túl alacsony hőfokra állított fűtésnek lehet ez is a végeredményeEvgen_Prozhyrko / Getty Images Hungary

Így előzd meg a penészesedést

A fűtésen túl persze érdemes átgondolnod, még mivel csökkenthető a páratartalom otthon. Főzésnél és zuhanyzásnál – amennyiben rendelkezel ilyennel – használd a páraelszívót. Ha nem, akkor nyiss ablakot. Páramentesítő készülékeket használhatsz azokban a helyiségekben, ahol a legnagyobb a veszélye a penész megjelenésének.

Ne feledkezz meg a szellőztetésről sem: a kinti levegő szárazabb, így ezzel a módszerrel is tudsz segíteni a benti páraviszonyokon,

viszont érdemes szem előtt tartani itt is azt, hogy ne hűtsd ki a lakást. Negyedóra szellőztetés bőven elég. Ahol pedig már megjelent a penész, ott gyorsan kezeld a felületet, és távolítsd el azt – komoly egészségkárosító hatása lehet.

Szakácskönyv egy kis extrával!

 

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra