Fontos figyelmeztetés: ma este csukj be minden ablakot, ha itt élsz

GettyImages-1168814600
Olvasási idő kb. 4 perc

Országszerte szúnyoggyérítést végeznek a héten, miután a Dunán levonult árvíz miatt megszaporodtak a vérszívó rovarok a folyó mentén és a Dunántúl több pontján. A katasztrófavédelem fontos dologra figyelmeztet.

Tizenhárom megyében, az ország 380 településén, összesen 84 ezer hektárnyi területen gyérítenek a héten. A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a védekezésből nem marad ki Budapest sem, ahol hat kerületben végzik az irtási munkákat.

Szúnyoggyérítésre figyelmeztetnek országszerte

A mostani gyérítésre azért van szükség, mert a Dunán levonult árvíz rengeteg szúnyogtenyésztőhelyet hozott létre a folyó mentén. Az áradás által elöntött területekről csípő szúnyogfajok repülnek ki, a mélyebben fekvő részeken pedig ezekben a napokban fejlődnek ki a lárvák, melynek következtében a Duna mentén hosszabb ideig tartó szúnyogártalom várható.

A Dunántúl több pontján is elszaporodtak a vérszívók a korábbi esőzések, a kisebb folyók áradása és az azt követő meleg időjárás miatt.

A gyérítést fontos elvégezni, mert az ár után elszaporodtak a szúnyogok – figyelmeztetnek a szakemberek
A gyérítést fontos elvégezni, mert az ár után elszaporodtak a szúnyogok – figyelmeztetnek a szakemberekTsyb_Oleg / Getty Images Hungary

Itt vannak a legfontosabb részletek

A Duna árterületén biológiai lárvagyérítéssel készülnek, a kifejlett szúnyogok elleni kezelésekre viszont a Duna mentén kerül sor. A fent említett fővárosi kerületeken kívül dolgoznak még a Szigetközben, Komárom térségében, a Dunakanyarban található településeken, a Csepel-szigeten, Dunaújvárosban, Szekszárdon, Baján és Mohács környékén, de lesz gyérítés a Balatonnál és a Rába mentén, valamint Csongrád-Csanádban, Baranyában, Somogyban és Vasban. Utóbbi vármegyében, Szombathelyen például megfelelő időjárás esetén ma, a napnyugta utáni órákban biztosan számíthatnak a helyiek földi kémiai szúnyoggyérítésre, rossz idő esetén viszont egy napot csúszik a vérszívók elleni védekezés. A felhívás természetesen azonban nemcsak a vasi vármegyeszékhelyre érvényes, hanem

minden olyan településre, amelyen földi gyérítést hirdetnek – éppen ezért érdemes figyelni az önkormányzatok értesítéseit.

Ezekkel a módszerekkel dolgoznak

A szúnyoggyérítést többféle módszerrel végzik. Míg az árterületeken földről történik a biológiai lárvagyérítés, addig a mélyebben fekvő, a gyalog nem elérhető helyeken repülőt hívnak segítségül. A technika, amelynek lényege, hogy még a fák lombozatán is áthatoló granulátumot szórnak a vízbe, az ártéri erdőkben is hatásos. Hasznos tudni azonban, hogy bármennyire is legyenek elszaporodva a vérszívók egy természetvédelmi területen,

ott biológiai lárvagyérítést sem végezhetnek. 

Természetesen a már kikelt szúnyogok ellen is van hatékony módszer, amellyel a települések belterületén, a lakóövezetekben lehet védekezni. Ezeken a helyeken platós járművekre szerelt permetezővel szórják szét este és éjszaka a néhány óra alatt lebomló készítményt, amely nem árthat sem a méheknek, sem más beporzó rovaroknak.

Emberre és melegvérű állatra nem veszélyes

Mint arról már korábban írtunk, a szúnyogok ellen használt készítmény sem melegvérű állatokra, sem pedig emberre nem veszélyes, ugyanakkor a szúnyoggyérítés helyszínén néhány szabályt mindenképpen érdemes betartani. Ilyenkor ajánlott összegyűjteni vagy letakarni a szabadban tárolt gyermekjátékokat, élelmiszereket, evőeszközöket és a szabadban szárított ruhákat.

Emellett a szúnyoggyérítés idejére és az azt követő egy órában javasolt az ablakokat és az ajtókat is zárva tartani, valamint a külső levegőt bejuttató mesterséges szellőztető berendezéseket is kikapcsolni.

A fogyasztás vagy feldolgozás előtt ajánlatos a kezelt területen termő zöldségeket és gyümölcsöket is megmosni, a szakemberek tanácsa szerint pedig a szúnyoggyérítést végző gépkocsi közvetlen közelét is jobb elkerülni.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek