Nagyot nőtt a magyar fizikai munkások bére: ennyit keresnek most

GettyImages-500381355
Olvasási idő kb. 3 perc

Kétezer forintnál is magasabb az átlagos órabér a szektorban. A statisztikai adatok alapján ez egy év alatt több mint 15 százalékos bérnövekedést jelent a fizikai munkások számára.

Egy hétezer fő fizetési adatait elemző kutatásból kiderült, hogy az idei első negyedévben 2 061 forint volt a fizikai munkát végző szak- és betanított munkások átlagos bruttó órabére. Ez mintegy 15,9 százalékkal haladja meg az előző év hasonló időszakában tapasztalt 1 779 forintos értéket. 

Nem csak a betanított- és fizikai munkások bére emelkedett, a fizikai szektor vezető pozícióiban is 10,9 százalékkal keresnek átlagosan többet 2023. első negyedévéhez képest a dolgozók. 

Egy év alatt nőtt nagyot a fizikai munkások bére
Egy év alatt nőtt nagyot a fizikai munkások béreJenn Austin-Driver (Photography) / Getty Images Hungary

Megfizetik a fizikai munkát

"Noha a cégek egy része a decemberre előrehozott minimálbér-emelés miatt már az előző negyedévben végrehajtotta az esedékes évfordulós béremelést, mégis az idei első negyedév végére a fizikai átlagóradíjak az év vége óta további 109 forinttal tudtak emelkedni, első alkalommal lépve át a 2 ezer forintos szintet " – mondta Hamrák Viktor, a Trenkwalder szolgáltatási igazgatója a statisztikai eredményeket összegezve. "Az éves 16 százalék körüli növekedési ütem azt jelenti, hogy a jelenleg 4 százalék alatti mélyponton tartózkodó infláció mellett a fizikai dolgozók reálbére a tavalyi első negyedévhez képest 12 százalékkal nőtt. Ez jóval meghaladja az elemzői várakozásokat, aminek oka többek között a kisebb mértékben, de továbbra is fennálló munkaerőhiány, illetve a tavalyi reálbércsökkenés nyomán ismét felpörgő fluktuáció visszaszorításának igénye."

A statisztikai felmérés a munkaerő földrajzi elhelyezkedése szerint is vizsgálta a bérek alakulását a tavalyi évhez képest. Az elemzés ezen részéből kiderült, hogy a legtöbb régió fizikai átlagórabérei között nincsen jelentős eltérés, az érték az ország nagy részén egy viszonylag szűk, 1800-2000 forint közötti sávban mozog.

Egyedül Észak-Magyarország lóg ki kissé ki a maga 1700 forint körüli szintjével. A legtöbbet pedig a Közép-Dunántúl, Közép-Magyarország és a főváros területén keresnek a fizikai- és betanított munkások: előbbi régióban 2200 forint az órabérek átlagos nagysága, utóbbi területeken ez az érték immár elérte a 2750 forintot szintet is.

A középvezetők bére is emelkedett

A Moore Hungary által elkészített statisztika ezzel egy időben több mint 60 nemzetközi cég hazai leányvállalatánál dolgozó közel 500 középvezető béradatait összegezte

„Bár az infláció a tavaly ilyenkor tapasztalt mérték töredékére csökkent, a szellemi középvezetők körében továbbra is a tavalyihoz hasonló mértékű, 10 százalék feletti bérnövekedés tapasztalható – magyarázta Hajnal Péter, a Moore Hungary ügyvezető partnere. – Ez a fejlemény ebben a körben is biztosítja a reálbérek újbóli masszív, 6-7 százalékos emelkedését, ezzel párhuzamosan alacsony szinten tartja a fluktuációt: a kilépési forgalom ebben az időszakban 2 százalék alatt maradt.”

A felmérés eredményei szerint a 800 ezer és 1,2 millió forint közötti havi bruttó fizetési sávban dolgozó alkalmazottak esetében a béremelkedés mértéke 2024 első negyedévében átlagosan 10,3 százalék volt az előző év hasonló időszakához viszonyítva. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek