Ők a legkeresettebb szakemberek: kezdőként is milliós lehet a fizetésük

GettyImages-1128200464
Olvasási idő kb. 2 perc

Egy friss kutatás szerint a jövő munkahelyei a mérnöki és informatikai végzettségekhez köthetőek majd, akár milliós fizetés is járhat a pályakezdőknek. A monoton fizikai vagy szellemi munkát igénylő állásokra azonban kisebb lesz a kereslet.

Vakhal Péter és Bogóné Jehoda Rozália idén megjelent kutatása szerint az IT területén is csak a megalapozott, széles körű tudás és a friss szakmai ismeretek garantálják a biztos pozíciót és az azzal járó, egymillió forintos kezdő bért. 

Az Economx szakértők bevonásával járta körbe a munkaerőpiacon az elmúlt években bekövetkezett változásokat. Dietz Ferencet, a Gábor Dénes Egyetem elnökét, a Mesterséges Intelligencia Koalíció Oktatási és Tudatosítási Munkacsoportjának vezetőjét idézik, aki szerint a mesterséges intelligencia elterjedésével növekszik az igény

a változásokra szakmailag felkészülten reagáló, átfogóbb, komplexebb tudással bíró, diplomás informatikusokra.

Egyes munkaterületeken a munkavállalók akár egymilliós kezdőbért is kaphatnak
Egyes munkaterületeken a munkavállalók akár egymilliós kezdőbért is kaphatnakTom Werner / Getty Images Hungary

Akár milliós fizetést is kaphatnak az informatikusok

Az informatikai szektorban elhelyezkedő, képzett pályakezdők iránt nem csak az érdeklődés lesz egyre nagyobb, a fizetésük is kiemelkedő. A junior programozók bruttó 600-950 ezer forintos fizetésről indulnak. Milliós bér fölé a 3-5 év gyakorlattal rendelkezők lépnek, míg egy senior software architect vagy IT-tervező átlagosan bruttó 1,3 millió forintot kereshet havonta. Az informatikus menedzserek havi 1 millió forintot, csapatvezetőik ennek akár dupláját, átlagosan 1,6-2,5 millió forintot kaphatnak kézhez.

A biztonsági mérnökök és a kiberbiztonsági tanácsadók pedig még ennél is jobban járnak, akár 2,5 millió forintot is zsebre tehetnek a hónap végén a munkájukért. 

A rugalmasság elkerülhetetlen ha jó fizetést szeretnénk

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke, Kandrács Csaba szerint a munkaerő-utánpótlásnál ma már nem a tudás és a tapasztalat az elsődleges, sokkal fontosabbak a munkához szükséges képességek. A munkaadók azokat az alkalmazottakat keresik, akiket

tovább képezhetnek az elvárásaiknak megfelelően. 

Arra is is felhívta a figyelmet, hogy a digitalizáció, az automatizálás, a mesterséges intelligencia és a robotika térnyerése ellenére az emberi munkára a későbbiekben is szükség lesz, az olyan emberi tulajdonságok, mint az empátia vagy a problémamegoldó készség, a jövőben sem veszítik el a jelentőségüket. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek