Nagy bajba sodorhatja a lakástulajdonosokat ezt az erkélyen űzhető hobbi

GettyImages-2116787673
Olvasási idő kb. 3 perc

Nagy bajba kerülhet, aki alaposan átgondolt terv nélkül vág bele a balkonkertészkedésbe. Számos kellemetlenségünk adódhat, ha nem számolunk azzal, hogy a növények mérete változhat, ha pedig valami leesik az erkélyről, és az személyi sérülést vagy egyéb kárt okoz, azért felelősségre vonhatják a lakás tulajdonosát vagy a bérlőt.

A hosszúkás és a keskeny balkonok kevésbé alkalmasak arra, hogy nagyobb méretű, dézsás vagy magaságyas növényeket termesszünk a lakásban – hívta fel a figyelmet az economx.huáltal megkérdezett kertészmérnök.

Ilyen veszélyeket rejt a balkonkertészkedés

Ha növelni szeretnénk az erkélyen kialakított kert méretét, akkor a szakember szerint jobban tesszük, ha az erkély korlátjára erősíthető ládákba ültetjük a növényeinket, amelyek azáltal, hogy kifelé terjeszkednek, nem veszik el tőlünk a teret a balkonon. 

Az erkélyen kialakított hobbikertészkedés akár bajba is sodorhat bennünket
Az erkélyen kialakított hobbikertészkedés akár bajba is sodorhat bennünketWestend61 / Getty Images Hungary

Ilyen esetben azonban kifejezetten ügyelni kell a biztonságra, hiszen nő a veszély forrása. Egy nagyobb szél vagy vihar, esetleg egy óvatlan mozdulat elég lehet ahhoz, hogy leessen a virágláda vagy a virágcserép egy járókelőre vagy az erkély alatt parkoló autóra. 

A személyi sérülésért vagy az egyéb károkozásért pedig a lakás tulajdonosa, illetve a bérlője számonkérhető.

A magasabban, kevésbé védett helyeken lévő erkélyek nem csupán huzatosak, hanem újabb konfliktusforrást jelenthetnek a szomszéddal, ha a növényeken megbújó kártevők az ő erkélyére is átvándorolnak.

A Polgári törvénykönyv a mérvadó

Alapvetően az erkélyről lehulló növények, cserepekért is ugyanolyan felelősség terheli a tulajdonos, mint ha az épületről hullana le valami, például tetőcserép vagy vakolat. Így tehát, ha az épület valamely lehulló része okoz sérülést vagy anyagi kárt, akkor a Polgári Törvénykönyv szerint az épület tulajdonosa köteles helytállni e károkért. Ennek oka, hogy az épület tulajdonosától elvárható, hogy az épületet megfelelően karbantartsa.

A növényekkel berendezett erkély kellemes környzetet biztosít, de nem árt az óvatosság
A növényekkel berendezett erkély kellemes környzetet biztosít, de nem árt az óvatosságAleksandarNakic / Getty Images Hungary

A lehulló épületrész legtöbb esetben például a vakolat, tetőcserép, díszítőelem szokott lenni, de ide tartozik az is, ha maga az összeomló épület okoz kárt. Társasház esetén ilyen esetekben a társasházközösség viseli a felelősséget, mivel az épület külső szerkezeti elemei, burkolata közös tulajdonba tartoznak. Abban az esetben is a tulajdonos felel a károsulttal szemben, ha magában a károkozásban esetleg harmadik személy is közrehatott.

Íme néhány tipp annak érdekében, hogy a saját termesztésű zöldség, gyümölcs a legkisebb erkélyen is biztonságosan megteremjenek.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek