Fontos alapvető élelmiszer termelését veszélyezteti a hőség Magyarországon

Lontai Ildikó
elelmiszer-veszely-1386596108
Olvasási idő kb. 3 perc

Az elhúzódó kánikula veszélyezteti a tehenek egészségét is. A hőségtől az állatok is szenvednek, ez napi több száz literrel csökkenti alapvető élelmiszerünk, a tej hozamának mennyiségét.

Hűtik a teheneket a hőségben, hogy a tejtermelés folyamatosan szinten maradjon. Azonban a kánikula következményei már érezhetőek a csökkenő tejhozamon – számol be a tartós hőség negatív hatásairól az Agroinform.

Veszélyezteti a hőség alapvető élelmiszerünk, a tej termelését

A tehéntartók többféle módon próbálják enyhíteni a forróságot a gazdaságban: ventilátorral hűtik és vízzel permetezik a szarvasmarhákat, miután a hőségtől az állatok is szenvednek, és ez csökkenő tejhozamot eredményez.

A hőség veszélyt jelent az élelmiszerláncra is
A hőség veszélyt jelent az élelmiszerláncra ismladenbalinovac / Getty Images Hungary

"Bár a hőség a hét eleje óta tart, de a következményeit már érezzük az enyhén csökkenő tejhozamon" – mondta Pásztohy András, a szentgáloskéri Agrária Zrt. elnöke a Sonline.hu kérdésére, majd hozzátette: "Összesen 721 szarvasmarhát tartunk és jelenleg 337 tehenet fejünk. A kánikula előtt naponta nagyjából 11.000 liter tejet szállítottunk a kaposvári tejüzemnek, ez a forróságban nagyjából 10.500 literre esett vissza.”

Itt tehát napi 500 literrel csökkent a tejhozam, így egyértelműen kimutatható a kánikula negatív hatása.

A szentgáloskéri társaságnál kiemelt figyelmet fordítanak az állatok biztonságára, a termelő istállóban pillanatnyilag 30 ventilátor működik, továbbá párásító segítségével vízzel permetezik a szarvasmarhákat. Az elnök szerint akkor lenne nagy baj, ha a hőmérséklet éjjel nem csökkenne jelentős mértékben, most abban bíznak, hogy a következő napokban némileg enyhül a forróság.

Hasonlóan küzdenek a kánikula okozta problémákkal, más állattartók is, Szalai Norbert somogyaszalói gazdálkodó elmondta:

a több napig tartó nagy melegben akár 5-10 százalék körüli tejhozamcsökkenés is bekövetkezhet.

Ők az állatok hűtéséről párásító ventilátorral gondoskodnak, valamint a fejőházban ezen kívül egy nagy ventilátort is működtetnek.

Mindeközben a Kapostáj Zrt. zimányi gazdaságában az 530 tehénen kívül csaknem 500 növendék üszőt is tartanak. Naponta átlagosan 15 ezer liter tejet adnak át a feldolgozónak, ám

a hőséget ők is érzik, itt már csaknem 400 literrel lett kevesebb a napi mennyiség.

Nagy Imre állattenyésztési részlegvezető hozzátette: minden lehetséges módon óvják az állatokat, és törekednek a tejtermelés szinten tartására. "Figyelünk, hogy az itatókban mindig legyen hideg, friss víz, és az istállóban egy-egy oldalon öt nagy teljesítményű ventilátor működik, ezen felül vízpermettel hűtjük a termelő teheneket." A hőség számlájára írható a növekvő vízfogyasztás is a gazdaságban. A kánikula előtt naponta 60-70 köbméter volt a felhasználás, ami a forróságban akár elérheti a 90 köbmétert is.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek