Népszerű termékeket vizsgált a Nébih: egy kivételével mindegyik elbukott

GettyImages-675577901
Olvasási idő kb. 2 perc

A 21 tesztelt termékből mindössze egyetlen egy felelt meg a Nébih élelmiszer-biztonsági és -minőségi vizsgálatain, ezért az érintett cégekkel szemben hatósági eljárás indult.

21 csokoládéízű fehérjeport vizsgáltak meg a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem Sport-táplálkozástudományi Központ szakemberei.

A teszten egy fehérjepor kivételével az összes készítmény megbukott a megnevezésükkel, tápértékjelöléseikkel és összetevőik feltüntetésével kapcsolatos hiányosságok miatt.

Négy termékről az is kiderült, hogy fehérjetartalma a határérték alatt maradt, egy termék édesítőszer-tartalma pedig meghaladta a rendeletben meghatározott mértéket. További két édesítőszeres készítménynél a csökkentett energiatartalom nem volt igazolható. Öt pornál az aminosav-tartalom nem stimmelt, de a hozzáadott vitamin- és magnéziumtartalom is alulmaradt egy-egy termék esetében a referenciaértékben előírtaknak.

Öröm az ürömben, hogy az állati eredetű, tejsavófehérje-alapú fehérjeporokat vizsgálva doppingszerek nyomait nem mutatták ki a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem Sport-táplálkozástudományi Központ Analitikai Laboratóriumában szúrópróbaszerűen végzett elemzések során.

A fehérjeporok élelmiszertesztje lesújtó eredménnyel zárult
A fehérjeporok élelmiszertesztje lesújtó eredménnyel zárultAlexey Koza / Getty Images Hungary

A kilenc magyar és tizenkét külföldi előállítású fehérjepor vizsgálata nyomán feltárt hibák és hiányosságok miatt a hatósági eljárás már megindult az élelmiszer-vállalkozók ellen, akikre várhatóan összesen közel 2,5 millió forintos élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabnak ki.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek