Drágul a gabona, az olaj, a hús is: már második hónapja kapaszkodnak felfelé az árak

Szénási Pál
GettyImages-978670-001
Olvasási idő kb. 3 perc

Hiába csökkent a cukor és a tej ára, a többi alapvető élelmiszer-nyersanyagé nőtt, ennek hatása pedig az üzletekben is lecsapódhat.

Több hónapon át tartó csökkenés után újra emelkedtek az élelmiszer-nyersanyag árak, már második hónapja. Az áremelkedés a húsokat, a növényi olajokat és a gabonaféléket érinti, írja az Economx.

Ezek az árak lódultak meg

A nemzetközi élelmiszer-nyersanyagárak irányadó árindexe több hónapnyi csökkenés után újra emelkedésnek indult. Az áprilisi mutató (119,1 pont) 0,3 százalékkal magasabb a márciusinál és 9,6 százalékkal magasabb a tavaly áprilisinál.

Ez a mutató az öt legfontosabb élelmiszer-alapanyag nemzetközi piaci árai alapján születik meg. Az érintett nyersanyagok a kövekezők: növényi olajok, gabonatermények, húsfélék, tejtermékek, cukor. Ezek emelkedése nagyban befolyásolja a boltokban kapható késztermékek árát.

Az élelmiszer-alapanyagok árának növekedését a boltokban is meg fogjuk érezni
Az élelmiszer-alapanyagok árának növekedését a boltokban is meg fogjuk érezniNatalia Lebedinskaia / Getty Images Hungary

A FAO gabonaár-indexe három hónapnyi csökkenés után kezdett újra nőni, 0,3 százalékos emelkedést mutat.

Ugyanennyivel, tehát 0,3 százalékkal emelkedett márciushoz képest a növényi olajár-index, ezzel 13 hónapos csúcsot döntött meg. Itt főként a repce- és napraforgóolaj kiemelkedő nyersanyagárai húzták fel az indexet.

A legmagasabb növekedést a húsok árindexe mutatta: itt 1,6 százalékos emelkedést lehetett tapasztalni a márciusi adatokhoz képest. Ezért a növekedő árindexért a baromfi-, a szarvasmarha- és a juhhús drágulása volt a felelős, a sertéshús ára csökkenést mutatott.

Csökkenést csak két élelmiszernél lehetett tapasztalni

Csökkenést egyedül a cukor, illetve a tejtermékek nyersanyagárában lehetett tapasztalni. A cukor esetében 4,4, százalékos a csökkenés, de a tavaly áprilisi árindexszel összevetve még szembetűnőbb, hogy a vásárlók számára kedvező folyamatok indultak el: az egy évvel ezelőttihez mérve 14,7 százalékkal alacsonyabb ennek az élelmiszernek az ára. A tejárindex 0,3 százalékos csökkenést mutat, fél évnyi emelkedést követően. 

Amennyiben a nyersanyagok áremelkedése az üzletekben is lecsapódik, az hatást gyakorolhat a fogyasztási szokásokra is.

Mint azt korábban is megírtuk a húsok kapcsán,  az áremelkedés miatt nemcsak kevesebbet vásároltak ebből az élelmiszerből a fogyasztók, hanem inkább a saját márkás, illetve az olcsóbb termékeket keresték.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek