150 ezres büntetést kaphatsz, ha így hűsíted magad a melegben

buntetes-meleg-balaton
Olvasási idő kb. 3 perc

Aki természetes vizekben szeretné magát a nagy melegben hűteni, az komoly büntetésre számíthat, ha nem figyel oda. A tiltott helyeken történő fürdés 5-150 ezer forint közti bírsággal is járhat.

Csak ott mártózhatsz meg ugyanis a tavakban vagy folyókban, ahol a jogszabály azt nem tiltja vagy megengedi – derül ki az Economx cikkéből.

Arra kell odafigyelni, hogy tábla jelzi-e a fürdés tiltott mivoltát. Az erre utaló, harmincszor hatvan centiméteres táblán hullámok felett egy felsőtest sziluettje látható, a tilalmat pedig piros áthúzás jeleníti meg. Amennyiben távolság is fel tüntetve, akkor csak egy adott szakaszra vonatkozik a tilalom.

A nagy melegben könnyen össze lehet szedni egy ilyen büntetést
A nagy melegben könnyen össze lehet szedni egy ilyen büntetéstI love takeing photos and i thin / Getty Images Hungary

A cikk felhívja a figyelmet arra, hogy

az is fürdésnek számít, ha valaki gumimatraccal vagy egyéb eszközzel megy a vízbe.

A következőket is figyelembe kell venni:

  • tilos fürdeni hajóútban, hajóutat és hajózási akadályt jelző bóják, nagyhajók, úszó munkagépek és fürdés célját nem szolgáló úszóművek 100 méteres körzetében;
  • vízlépcsők és vízi munkák 300 méteres, hidak, vízkivételi művek, egyéb vízi műtárgyak, komp- és révátkelőhelyek 100 méteres körzetében;
  • kikötők, úszóműves kikötőhelyek, úszóműállások, hajóhidak, veszteglőhelyek, vízi sportpályák, vízi repülőterek és hajókiemelő berendezések területén és 100 méteres körzetében.

Ha a melegben így hűtöd magad, több helyzetben is büntetést kaphatsz

Könnyen hihetnénk, hogy ha a Balaton vagy a Tisza-tó vizébe merészkedünk, nem tévedhetünk: a valóságban ezeknek az élővizeknek is vannak olyan területei, amelyekben nem megengedett a fürdőzés. A Somogy megyéhez tartozó oldalon a parttól 1000 méteres távolságig lehet fürdeni, a veszprémi és zalai oldalon pedig csak 500 méterig. A Tisza-tónál is 500 méterre mehetünk be.

Éjjel, rossz látási viszonyok közt sem szabad fürdőzni, hat év alatti és 12 év alatti úszni nem tudó gyereket pedig csak szülői felügyelettel lehet vízbe engedni.

Kivilágított partszakaszon lehetséges az éjszakai fürdőzés, de ekkor is csak a mélyvíz határáig lehet bemenni.

A viharjelzésekre is oda kel figyelni és be kell tartani azokat.

Aki nem tartja be a fenti szabályokat, az szabálysértést hajt végre. Közterület-felügyelő, természetvédelmi őr, önkormányzati természetvédelmi őr, halászati őr is szabhat ki helyszíni bírságot ilyen esetben 5-50 ezer forint közti összegben. Amennyiben feljelentés lesz az ügyből, akár 150 ezret is fizethetsz egyetlen fürdőzés miatt.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek