Megbüntethet a NAV, ha ezt tárolod a kertedben

GettyImages-868072392
Olvasási idő kb. 3 perc

Nem mindegy, milyen fémhulladékot tárolunk a kertünkben. A NAV akár meg is büntethet, ha az nem a saját háztartásunkból származik, vagy átlép egy bizonyos mennyiséget.

A fémkereskedelmi szabályok szerint természetes személy a saját ingatlana területén maximum három köbméter olyan fémhulladékot tárolhat, amely egyértelműen az ingatlanához köthetően keletkezett – hívja fel a figyelmet közleményében a NAV.

Fémkereskedelmi engedély nélkül kizárólag a saját ingatlanunkról származó fémhulladékot értékesíthetjük fémkereskedőknél is. A munkáért cserébe vagy ajándékba kapott fémet a törvény szerint tilos tárolni, és leadni is, ez ugyanis felvásárlásnak, illetve illegális fémkereskedelemnek számít. 

A kétes eredetű fémhulladék tárolásáért bünteti a NAV
A kétes eredetű fémhulladék tárolásáért bünteti a NAVBloomberg / Getty Images Hungary

Nagy összegű büntetést róhat ki a NAV

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) fémkereskedelmi hatóságként jelenleg is folyamatosan ellenőrzéseket végez. A pénzügyőrök egy ellenőrzéssorozat során nemrég olyan magánszemélyekre bukkantak, akiknek az elkövetők a nehéz anyagi körülményeit használták ki.

“A nyilvántartás szerint három személy több tízezer kilogrammot vitt a fémkereskedőhöz. Az ellenőrzéskor kiderült, hogy a fémhulladék valódi tulajdonosai – kilétük elfedése érdekében – nehéz anyagi helyzetben lévő embereket használtak fel a leadásra, ezzel igyekeztek elkerülni, hogy saját adataikat a fémkereskedő bejegyezze a nyilvántartásaiba. A kimagasló mennyiségű hulladékért kapott vételárat bezsebelték, a közreműködőknek pedig csak pár ezer forint „aláírási pénzt” adtak” – tájékoztat honlapján a hatóság. 

A fémkereskedelmi törvény megsértése miatt velük szemben is eljárás indult, így akár több millió forint bírságra is számíthatnak. 

Így add le a fémet, ha elkerülnéd a büntetést

A 2023. július 1-jén módosult fémkereskedelmi szabályozás, és a koncessziós hulladékgazdálkodási rendszer bevezetése értelmében a lakosság által vegyesen és elkülönítetten gyűjtött települési hulladék részét képező fémhulladékok, háztartási fémhulladékok, a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer hatálya alá tartozó termékek fémhulladékai (pl. fém italdobozok, aludobozok, flakonok, fém csomagolási hulladékok, elem, akkumulátor hulladékok, stb.) kizárólag koncesszori fémkereskedő vagy hulladékgazdálkodási közszolgáltatási résztevékenységet végző koncesszori alvállalkozó részére adhatóak át. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek