Nőtt a bűncselekmények száma Budapesten

GettyImages-1205468676
Olvasási idő kb. 2 perc

A tavalyi adatok tanúsága szerint nőtt a lopások, a sebességtúllépések miatt bekövetkezett balesetek és a kiskorúak veszélyeztetésének száma is a fővárosban, ugyanakkor számos más bűncselekmény előfordulásának száma visszaesett.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság tavalyi évi tevékenységéről szóló beszámolója szerint a 2022-es évhez képest

tavaly a fővárosban a regisztrált bűncselekmények száma 1,9 százalékkal, 39 991-ről 40 754-re emelkedett.

Terdik Tamás budapesti rendőrfőkapitány szerint a bűnözés átalakulóban van. Míg a kibertérben egyre több bűncselekmény történik,

a közterületen elkövetett bűncselekmények száma 5,6 százalékkal csökkent 2023-ban.

A fővárosban 2023-ban az előzőhöz képest csökkent a regisztrált emberölések, a testi sértések, az embercsempészet és a kábítószerrel való visszaélések száma is. Az emberölések száma jelentősen kevesebb volt tavaly, mint 2022-ben, 45-ről 35-re esett vissza, ráadásul mindet felderítették. Az autólopások és a rablások száma egyaránt 8-8 százalékkal esett vissza, a lakásbetöréseké ennél jobban, 15 százalékkal, így olyan alacsony volt, mint korábban soha.

A bűncselekmények között a lakásbetörések száma alakult a legjobban
A bűncselekmények között a lakásbetörések száma alakult a legjobbankrisanapong detraphiphat / Getty Images Hungary

A balesetek száma ugyan csökkent, de a sebességtúllépés miatt bekövetkezett esetek száma gyarapodott. A kiskorúak veszélyeztetésének száma jelentősen, közel 30 százalékkal emelkedett, a lopásoké pedig 3 százalékkal. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek