Veszélyes szépségápolási szokás ejtette rabul a tiniket

GettyImages-1692318093
Olvasási idő kb. 3 perc

A szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a kiskorúak körében elterjedt bőrápolási trend komoly veszélyeket rejthet magában. Az egyre nagyobb teret hódító őrület megfékezése érdekében Svédországban már vásárlási tilalmat is bevezettek.

A tizenévesek rendhagyó és az életkorukkal egyáltalán nem egyező szépségápolási szokásaik a közösségi médiában egyre népszerűbbek. Emiatt egy svéd patikalánc bejelentette: többé már nem szolgálja ki 15 év alatti vásárlóit.

Őrült és veszélyes harc az öregedés ellen

A patikusok és a bőrgyógyászok szerint ugyanis óriási kockázatot rejt, hogy a tizenévesek fejlett bőrre kifejlesztett az enzimes hámlasztást elősegítő összetevőket, vagyis AHA-savat és BHA-savat, valamint az A- és C-vitamint tartalmazó termékeket használnak.

Az öregedésgátló kozmetikumok ártanak a fiatalok bőrének
Az öregedésgátló kozmetikumok ártanak a fiatalok bőrénekOleksandra Troian / Getty Images Hungary

A gyógyszertárlánc azért szigorít a vásárlói kör kiszolgálásán, mert az egyik szépségápolási lánc nyilatkozta szerint, a vásárlóinak mintegy 40 százaléka 13 év alatti gyermek.

A The Guardian beszámolója szerint Európa-szerte egyre több 10 év körüli gyermek használ drága, öregedésgátló bőrápolási termékeket a közösségi médiában látottak hatására. Mindezt azzal magyarázzák, hogy azt szeretnék, a bőrük fiatalosabbnak tűnjön.

A szakértők szerint a tinédzserek körében hódító trendnek súlyos következményei lehetnek.

Egyrészt az új szépségipari őrület káros hatással lehet a fiatal bőrre, másrészt az öregedéstől való félelem és a korral járó természetes változások elleni küzdelem pszichológiai problémákhoz is vezethetnek.

Súlyos bőrbetegséget okozhat

A gyógyszerészek szerint a fejlett bőrápolására kifejlesztett, ránccsökkentő és bőrtónusjavító készítményekre a gyermeknek semmi szükségük sincs. Nem beszélve arról, hogy ezek a termékek olyan súlyos bőrbetegséget is okozhatnak, mint például az atópiás ekcéma.
Az Európai Bizottság tavaly jelentette be, hogy júniustól korlátozza a retinol koncentrációját a vény nélkül kapható termékekben, hogy csökkentse az A-vitamin túladagolásának lehetőségét.

Ha a melleken tapasztalt kóros elváltozást időben felismerik, az akár életet is menthet. Olvasd el cikkünket, hogy megtudd, mire kell mindenképpen figyelni.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek