Új fizetési megoldás jön a magyar boltokban: helyettesítheti a bankkártyát

Lontai Ildikó
GettyImages-674056344
Olvasási idő kb. 4 perc

A banki fejlesztéseknek köszönhetően szeptembertől egyre több boltban találkozhatunk az új azonnali fizetési formával, a qvikkal, amely QR-kóddal fog működni.

Jelentős átalakulás zajlik a hazai pénzforgalomban. Új elektronikus fizetési ökoszisztéma épül az azonnali fizetési alapinfrastruktúrára. A hazai fejlesztésű, hazai szereplők által üzemeltetett, a várakozások szerint gyors, biztonságos, egyszerű és olcsó fizetési megoldások digitalizációs szintugrást eredményezhetnek a fizetésekben – írja a Portfolio.hu.

Így működik majd az új fizetési rendszer a boltokban

A portál Virág Barnabással, a Magyar Nemzeti Bank alelnökével készített interjút a fejlesztésekről, amelyből az azonnali fizetési lehetőségek kapcsán kiderül, hogy 

a következő újdonság 2024. szeptember 1-től érkezik, amikor minden banki ügyfél képes lesz QR-kód beolvasással fizetni.  

Egy boltban a pénztárgép, vagy a bankkártya elfogadó készülék monitorján meg fog jelenni egy QR-kód, amit a mobilunkkal leolvasva ki tudjuk fizetni a megvásárolni kívánt terméket vagy szolgáltatást. Ugyanez a lehetőség működőképes lesz az internetes áruházakban is.

Még egyszerűbbé válik a boltokban a fizetés
Még egyszerűbbé válik a boltokban a fizetésWestend61 / Getty Images Hungary

Saját névvel és logóval érkezik a qvik

Mivel egy teljesen új fizetési ökoszisztéma létrejöttéről van szó, annak érdekében, hogy az ügyfelek az új szolgáltatásokat minden fizetési helyzetben egyértelműen tudják azonosítani, az MNB bevezet egy egységes márkát és logót is. Ez pedig nem más, mint a qvik.

Több, mint 50 különböző névjavaslat közül esett a qvikre a választás. A kezdő „Q” betű utal a várhatóan legnagyobb teret elérő QR-kódon alapuló fizetési megoldásra, miközben javaslat az angol quick (gyorsan) szóból eredeztethető, mely utal a fizetés gyorsaságára.

Amikor bemegyünk egy boltba, láthatjuk az ablakokon vagy a pénztárgépeken feltüntetve, hogy milyen módokon fizethetünk. Ez fog kiegészülni az azonnali fizetésre utaló márkajelzéssel. Ha valaki a qvik logóját látja majd, tudni fogja, hogy itt elérhető a QR kód beolvasásos azonnali fizetés.

A kártyahasználat versenyképes alternatívája lesz

A hazai elektronikus lakossági pénzforgalmi piacon a forgalom több, mint kétharmadát a kártyahasználat adja. Ennek hatása meglátszik az árazásban is.

„Elemzéseink kimutatták, hogy az eddig leginkább elterjedt elektronikus fizetési lehetőség, a kártyás fizetés biztosítása drága a kereskedőknek, különösen a kis-közepes vállalkozásoknak. Ezért is tartottuk fontosnak és stratégiai kérdésnek, hogy a GIRO-val és a bankokkal együttműködve létrehozzunk egy hazai elektronikus fizetési megoldást, ami alternatívája, illetve versenytársa is lehet a kártyás fizetésnek. A qvik hazai, biztonságos és árazásban is versenyképes lesz” – mondta az MNB alelnöke.

Mind a kormány, mind az MNB stratégiai kérdésként tekintenek a hazai digitális fizetési infrastruktúra fejlesztésére, ezért a fogyasztóknak ingyenesek lesznek az új szolgáltatások.

Ősztől egyre több helyen fogunk tudni qvikkelni

A pénzforgalom, annak hálózati jellegéből fakadóan csak akkor tud megfelelően fejlődni, ha kellő számosságú elfogadó és fizető fél jelenik meg a piacon egyszerre. Annak érdekében, hogy minden szereplő kellően motivált legyen és új szolgáltatásokat lehessen építeni az alaprendszerre, amiket minden ügyfél minél hamarabb igénybe vehet, az MNB úgy döntött, hogy szabályozással gyorsítja fel a piaci folyamatokat, és egy teljesen új fizetési ökoszisztémát hoz létre. A banki fejlesztéseknek köszönhetően a fogyasztók ősztől kezdődően, fokozatosan, egyre több fizetési helyzetben találkoznak majd az új névvel és logóval, így számos tranzakciónál fognak qvikkelni. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek