Duplájára emelkednek a bírságok: 156 ezret fizethetsz, ha itt parkolsz

GettyImages-1183809886
Olvasási idő kb. 3 perc

Augusztus 1-jétől mélyen a zsebébe kell nyúlnia annak, akit közlekedési szabálysértésen kapnak, az eddiginél ugyanis kétszer annyit kell fizetni a bírságokért. Érvényes ez többek között a nem megfelelő helyen való parkolásra is.

Jövő hónap elejétől duplájára emelkednek a közlekedési szabálysértések bírságtételei egy, a Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet-módosítás szerint. 

Dupla bírság jár a tilosban parkolásért is

Amint azt a Portfolio megírta, a korábbi 15 600 forintos bírság helyett augusztus 1-jétől 31 200 forintot kell fizetni a tilosban parkolásért, de kétszeresére emelkedik a mozgáskorlátozott parkolóhelyre való beállásért járó büntetés is:

ez az eddigi 65 ezer helyett mostantól 156 ezer forintot jelent a szabálysértőknek.

Duplájára emlekedett a mozgáskorlátozott helyen való pakolásért járó bírság is
Duplájára emlekedett a mozgáskorlátozott helyen való pakolásért járó bírság isOleg Podlesnykh / Getty Images Hungary

A közlekedési szabálysértések bírságtételeinek emelése között az autópálya leállósávjában való indokolatlan leállás is szerepel, amelyért augusztustól az eddigi 32 500 forintos büntetés helyett 65 ezer forintot kell majd fizetni. Ugyancsak megemelkedik az úttest metszéspontjától 5 méteren belüli megállás miatti bírság is, a cikk szerint ez a manőver a korábbi 24 ezernél közel kétszer drágább lesz, 46 800 forint. Nem ússzák meg olcsón azok az autósok sem, akik kijelölt gyalogátkelőhelyen vagy attól nem megfelelő távolságra állnak meg:

a szabálysértésük ezúttal már nem 39 600, hanem 78 ezer forintot ér majd.

Szigorúbban büntetik az ittas vezetést is

Noha a járművek ittas járművezetőit eddig sem kímélte a törvény, ha lehet, most még szigorúbban lépnek fel velük szemben. Mint írják, az a vasúti, légi vagy gépi meghajtású vízi járművet, úszó munkagépet, valamint nem gépi meghajtású vízi járművet vezető is 24-46 800 forintos büntetést kaphat, akinek

a vérében nem haladja meg az alkoholkoncentráció a 0,30 gramm/litert, vagy a kilélegzett levegőben a 0,15 milligramm/litert.

Az ennél többet fogyasztóknak, vagyis azoknak, akiknek a vérében 0,30 gramm/litert meghaladó mennyiséget találnak, illetve akinek a levegőalkohol-szintje több mint 0,15 milligramm/liter, de nem éri el a bűncselekmény szintjét, 31 200 és 62 400 forint közötti is lehet a büntetése. Hozzátették: azok a nem gépi meghajtású vízi járművet vezetők, akiknek szervezetében az alkoholkoncentráció meghaladja a 0,5 gramm/liter véralkohol-, illetve a 0,25 milligramm/liter levegőalkohol-szintet, és ez nem minősül bűncselekménynek,

39-78 ezer forint közötti büntetésre számíthatnak.

Ezek mellett kiemelték, hogy tilos bármilyen vasúti, légi, gépi meghajtású vízi járművet, úszó munkagépet vagy közúton és közforgalom elől el nem zárt magánúton gépi meghajtású járművet olyannak vezetésre átengedni, akinek szervezetében alkohol van. A szabálysértőkre ez esetben ugyancsak 39 600 és 78 000 forint közötti pénzbírság vár.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek