Milliós bírság járhat ezért a Balatonnál, mégsem riaszt el mindenkit

Diósi Szilvia
birsag-balaton (2)
Olvasási idő kb. 2 perc

Két nótorikus orvhorgászt kaptak el a Balatonnál, óriási bírságot kaptak a nyakukba.

Horribilis bírságot szabott ki a halőri szolgálat két orvhorgászra. Egy balatonlellei lakost 5,5 millió forintra büntettek és 15 évre elvették az engedélyét, míg egy balatonfűzfői férfi 1,4 milliós büntetést kapott, ő tavaly már összeszedett 2,2 milliós büntetést – írja a pecaverzum.hu nyomán az Infostart.

Elképesztő bírságot kaptak horgászok a Balatonon

A balatonlellei férfi a kifogott halakat nem vezette be a fogási naplójába, ezért tavaly áprilisban bevonták az állami jegyét. Ezután mégsem hagyott fel a horgászattal, még ötször kapták el a halőrök augusztus 27. és október 28. között, a bírság összege egyre nőtt, így jött ki az 5,5 millió forint. Az eltiltott horgász nem akarja kifizetni a büntetést, a táplálékszerzésre mint emberi alapjogra hivatkozik.

Súlyos bírságot kapnak az orvhorgászok a Balatonnál
Súlyos bírságot kapnak az orvhorgászok a BalatonnálMatthew Micah Wright / Getty Images Hungary

A másik hírhedt orvhorgász tavaly júniusig 2 225 475 forintos bírságot szedett össze, és száz hónapra, azaz 8,33 évre eltiltották a horgászattól. Őt négyszer érték tetten a halőrök a Balatonon, majd egy évig nem látták, de április 23-án Balatonkenese térségében újra elkapták. Többszörös eltiltás hatálya alatt, engedély nélkül horgászott, ezért 1 436 490 forintos halvédelmi bírsággal, valamint 54 hónapos horgászattól eltiltással büntették. Utóbbinak már 2022 óta többször meggyűlt a baja a halőrökkel, 2022 októberben eltiltották 9 hónapra a horgászattól, és kiszabtak vele szemben 82.500 forint halvédelmi bírságot. Mindez nem tartotta vissza, 2023-ban négy bottal, engedély nélkül, behúzós módszerrel horgászott.

A Veszprém Vármegyei Kormányhivatal szerint, ha a szabálysértő a bírság megfizetésének nem tesz eleget, a végrehajtóval kell szembenéznie. A horgászatban nincs örökös eltiltás, a halvédelmi bírságnak felső határa pedig 2 millió forint. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek