6 hasznos billentyűkombináció, ha gyakran használsz Wordöt

GettyImages-1291370118

Ha sokat dolgozol szövegekkel, a szövegszerkesztő lehet barátod és ellenséged egyaránt. Ha szívesen megszelídítenéd, van néhány tippünk: a Word billentyűkombinációi egyszerűbbé teszik a munkát.

Vannak olyan kombinációk, amelyeket szinte mindenki ismer: kivágásra Ctrl+X, beillesztésre Crtl+V, másolásra Crtl+C, ezeket nem kell senkinek bemutatnunk. Akadnak ugyanakkor kevésbé ismert kombinációk is, amelyek megkönnyíthetik életedet: íme, a profik tippjei!

Ctrl+F1 – Billentyűkombináció több helyért

Ha egy kisebb, laptop méretű kijelzőn szerkesztünk, előfordulhat, hogy akár néhány milliméterrel nagyobb felület is segítség. Ilyenkor a Ctrl+F1 kombinációt nyomva eltűnik felülről a menüpontok részletes lehetőségeit felsoroló tömb.

Pár billentyűkombináció, és egyszerűbb a munka Wordben
Pár billentyűkombináció, és egyszerűbb a munka WordbenThe Good Brigade / Getty Images Hungary

Ctrl+Alt+S – Hogy ne kelljen görgetni

Előfordul, hogy két olyan szövegrészt hasonlítanánk össze, amelyek a szöveg két különböző részén találhatók. Percekig tartó ide-oda görgetés helyett nyomjuk meg a Ctrl+Alt+S kombinációt. Ezzel két részre osztjuk a dokumentumot, és szabadon böngészhetünk benne külön-külön.

Ctrl+K – Az internet összes tudásáért Wordbe ágyazva

Ha nem használunk linkeket, elesünk az internet 5 millió terabájtnyi tudásától. A szó vagy szövegrészlet kijelölése után a Ctrl+K paranccsal tudunk linket csatolni: nemcsak az internetre, hanem a saját írásunk egy adott részére is tudunk irányítani embereket, ami szintén nagyon hasznos lehet.

Ctrl F – Így keress a szövegben

Dokumentumunk szerkesztésekor is működik a Ctrl+F kombináció, melyet lenyomva keresőmező ugrik fel. Ide gépelve a kívánt szót, mondatrészt vagy szótöredéket könnyen és egyszerűen megtalálhatunk bármit, ami már szerepel a sorok között.

Ctrl+Y – Újra ugyanaz

A Ctrl+Z rokona a Ctrl+Y is, mely megismétli az előző tevékenységünket, függetlenül attól, hogy az mi volt. Ez jó lehet a visszavonás visszavonására és bármilyen más, repetitív feladat elvégzésére.

Ctrl+W és Alt+F4 – A méltó lezárásért

A Ctrl+W-vel az éppen aktuálisan szerkesztett dokumentumot zárhatjuk be, az Alt+F4 pedig minden más Windows-alkalmazáshoz hasonlóan az egész program bezárását idézi elő. A mentésről ugyanakkor soha ne feledkezzünk meg – az efelől kérdezősködő ablak esetén mindig gondolkodjunk el azon, valóban elmentettük-e már a dokumentumot, ne kattintsunk reflexből!

Ha a funkciógombokkal is képbe szeretnél kerülni, ezt a cikket se hagyd ki!

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra