Ekkora fizetésemelésre számítanak idén a magyar fiatalok

GettyImages-1184835734
Olvasási idő kb. 2 perc

Rekordközeli azoknak a fiataloknak az aránya, akik fizetésemelésre számítanak: a megkérdezettek 74 százaléka kalkulál így. Azoknak az aránya, akik bérük csökkenését várja, elenyésző egy kutatás szerint.

Egyedül 2023 második negyedévében volt magasabb azoknak a fiataloknak az aránya, akik fizetésük emelkedéséra számítanak – derül ki az Üzletem.hu írásából, amelyben a szakportál az idei első negyedéves K&H ifjúsági index elnevezésű kutatás eredményeit ismerteti. A 19 és 29 év közötti munkavállalók 74 százaléka gondolja úgy, hogy a 2024-es év folyamán több pénzből gazdálkodhat.

A fiatalok többsége szerint a bére vásárlóereje is nő

A kutatás szerint nemcsak számszerű emelkedést várnak a fiatalok, hanem magasabb reálbérben is reménykednek. 52 százalékuk számol azzal, hogy fizetésemelése meg fogja haladni az infláció mértékét, és csak 22 százalék gondolja úgy, hogy ettől elmarad majd a növekedés mértéke, vagy pedig egyáltalán nem kap béremelést. A derűlátók aránya egyedül 2023 második negyedévében volt magasabb: akkor 80 százalék gondolkodott így.

Optimisták a fiatalok – a többség béremelésre számít
Optimisták a fiatalok – a többség béremelésre számítHinterhaus Productions / Getty Images Hungary

A pesszimisták aránya a kutatás szerint elenyésző: mindössze 4 százalék számít arra, hogy nemhogy nem fog nőni a bére, de egyenesen kevesebb lesz. Ez igen alacsonynak számít: a 2013-ban és 2019-ben például a fiatalok tizede látta ilyen sötéten a jövőt.

Az adatok szerint a fizetések nagy átlagban felfelé tartanak Magyarországon. Persze ettől még hatalmas különbségek vannak egyes foglalkozások, illetve az ország különböző területei között. Februárban az átlagos nettó átlagkereset 403 ezer forint volt, ami 14 százalékkal magasabb az egy évvel korábbi adatnál. Amennyiben az inflációs hatást is beleszámoljuk, kicsit mérséklődik a növekedés mértéke: a reálbérek idén januárban 10,4, februárban pedig 9,9 százalékkal voltak magasabbak az előző év azonos időszakához képest. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?
Érdekességek