Így járhatsz pórul bankkártyahasználatnál külföldön

GettyImages-1125579833
Olvasási idő kb. 4 perc

Egyre többen használnak a külföldi nyaralás során készpénz helyett bankkártyát. Mutatjuk, mi lehet a buktató, ha a készpénzmentes nyaralás mellett döntünk.

Nem elég a bankkártya lejárati dátumára figyelni, és jó, ha van vésztartalékunk is, ha külföldi nyaralásra indulunk. A Bankmonitor összegezte, mire érdemes figyelni. 

Az, hogy megfelelő mennyiségű pénzzel ellátott bankszámlával indulunk csak útnak, ha alapvetően külföldön is bankkártyás fizetésekre készülünk, talán mindenki számára evidens. A szakértők azonban úgy vélik, jól jön a vésztartalék is, ugyanis bármilyen váratlan esemény során, például, ha lerobban az autónk vagy elveszik a poggyászunk, nekünk kell megfinanszírozni az ezekkel kapcsolatos kiadásokat. Még akkor is, hogyha van biztosításunk, hiszen a társaságok utólag fizetnek.

Nem mindegy, hogy használod a nyaralás során a bankkártyád
Nem mindegy, hogy használod a nyaralás során a bankkártyádTara Moore / Getty Images Hungary

Nem mindig egyszerű a külföldi bankkártyahasználat

 Az esetleges kauciókra is érdemes felkészülni, ami autókölcsönzésnél például akár több százezer forintos tétel is lehet, és ugyan a végén visszakapjuk, a nyaralás során mégsem költhetjük el azt az összeget. 

"Bagatell hiba, mégis előfordul, hogy éppen az utazás alatt jár le a kártya, ami azt jelenti, hogy ezt követően sem vásárolni, sem készpénzt felvenni nem tudunk vele. Sőt, ha ugyanakkor igényelt a család több tagja is plasztiklapot, akkor előfordulhat, hogy ezek egyszerre járnak le, így végképp bajba kerülhetünk. Éppen ezért a személyi okmányokkal (személyi igazolvány, jogosítvány, útlevél) együtt a kártyáinkra is vessünk utazás előtt egy pillantást. És persze ne az utolsó pillanatban, mert az új kártya megérkezésének is van átfutási ideje"- ajánlják a Bankmonitor szakértői. 

Ugyanígy arra is felhívják a figyelmet, ha nem állítunk a bankkártya vásárlási limitén, előfordulhat, hogy csak korlátozottan tudunk vele fizetni. Egy nagyobb összeg, akár a szállás díja is könnyen átlépheti a mindennapos határt. Mobilbanki alkalmazásokból azonban a limitek módosíthatók, így ha csak egy tranzakció erejéig használnánk nagyobb összegű fizetésre a bankkártyát, ideiglenesen is átállíthatjuk az összeghatárt. 

Bankkártyánkat a mobil tárcához rendelve attól sem kell tartanunk, hogy elhagynánk a plasztiklapot. 

A bankkártyára ne kerüljön PIN-kód!

Még mindig akadnak, akik ahelyett, hogy megjegyeznék, a kártyájuk közelében tartják, vagy épp magára a kártyára írják rá a PIN-kódot . Ennél rosszabb megoldást el sem lehet képzelni, hiszen így pont azt a funkcióját veszíti el, amire kitalálták: hogy csak te férj hozzá a kártyádon lévő pénzhez.

Európán kívüli országba utazásokor az is előfordulhat, hogy kártyád nem használható az adott területen. Érdemes a bankodnál előre érdeklődni, hogy a célország ATM-jeiben és termináljainál tudod-e használni. 

 

Az is számít, hol veszel fel pénzt

Többféle ATM létezik, egy részük bankok által működtetett, ám vannak nem banki kártyás terminálok is. Ezekben mindig jóval magasabb tranzakciós díjjal kell számolnunk a használat során. 

Külföldi készpénzfelvételnél azt is érzékelik a bolti terminálok, hogy a bankkártyánkhoz forintszámla kapcsolódik. Általában rákérdeznek, hogy helyi devizában, vagy forintban szeretnénk fizetni. Amennyiben az utóbbit választjuk, a helyi szolgáltató váltja a pénzt, rosszabb árfolyamon, mint amire az itthoni bankunknál számíthatunk. Célszerű tehát a helyi devizát választani, mert ebben az esetben a bankunk váltja át az összeget, kedvezőbb feltételekkel.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek