Gyökeresen átalakul a banki utalások rendszere: ekkora változás már rég történt

GettyImages-1474759261
Olvasási idő kb. 2 perc

A Wero rendszerében villámgyorsan és egyszerűen lehet pénzt átutalni az EU-n belül, akár az IBAN banki azonosító ismerete nélkül is. A PayPal európai vetélytársának szánják a rendszert.

Bár hazánkban már egy ideje hatékonyan működik az azonnali utalások rendszere, ha külföldre kell utalnunk, az nyögvenyelősan lassan megy. A Werónak köszönhetően azonban már több nyugat-európai ország banki ügyfelei gyorsan intézhetik nemzetközi utalásaikat. 

Mint azt a hvg.hu megírta, a Wero 16 európai pénzintézet kezdeményezésére jött létre, a PayPal, a Mastercard és a Visa nemzetközi fizetési rendszerek ellensúlyaként vezették be az egyes országokon belüli, illetve nemzetközi banki utalások meggyorsítása érdekében. 

Gyorsabbá és egyszerűbbé váltak a banki utalások Európa-szerte
Gyorsabbá és egyszerűbbé váltak a banki utalások Európa-szerteXavier Lorenzo / Getty Images Hungary

Egyszerűbbé válnak a nemzetközi banki utalások

A Wero használata során már számos pénzintézet ügyfele utalhat pénzt egyik mobileszközről a másikra, a magyar rendszerben ismert másodlagos azonosítónak számító telefonszám vagy e-mail-cím használatával. A banki utalásokhoz tehát már nem lesz szükségük a címzett 22 jegyű IBAN-számára

Hamarosan nem csak az utalásokat, hanem a vásárlásokat is intézhetik vele

Az Európai Unióban, az Európai Fizetési Kezdeményezés (EPI) keretében kifejlesztett Wero fizetési rendszer egyes bankok belga és német ügyfelei számára már elérhető, és hamarosan bevezetik Hollandiában, és Franciaországban is. Nemsokára újabb német pénzintézet, a Deutsche Bank is csatlakozik a rendszerhez. Magyar csatlakozóról egyelőre nem szólnak a hírek.

A Wero által bevezetett rendszerben az utalások beérkezésének gyorsasága a magyarok számára is jól ismert, de egyelőre csak a belföldi pénzforgalomban: a pénz tíz másodpercen belül jóváírásra kerül a címzett számláján.

A tervek szerint 2025-től az új banki utalási rendszer felhasználói az utalások mellett már az online és bolti vásárlásoknál is élhetnek a Wero nyújtotta előnyökkel. A projektet az Európai Unió vezetése, az Európai Központi Bank (EKB) és az Európai Bizottság is támogatja, és a jövőben egyre több uniós pénzintézet csatlakozik majd hozzá. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek