Így lehet ingyen bankszámlád: könnyebb a dolog, mint hinnéd

GettyImages-509231454
Olvasási idő kb. 3 perc

Az ingyenes bankszámla nyitásához nem kell, hogy milliós fizetésed legyen, mára ugyanis egészen észszerű feltételek mellett is lehet nulla forintos költsége a bankolásnak.

Az tény, hogy nem elég kiválasztani a legkedvezőbb ajánlatot: lehetséges, hogy változtatnod is szükséges lesz bizonyos szokásaidon annak érdekében, hogy költség nélkül használhass pénzintézeti szolgáltatásokat.

A Bankmonitor összegyűjtötte, milyen feltételek mellett juthatsz a legkönnyebben ingyenes bankszámlához: a jó hír az, hogy ez egyáltalán nem azt jelenti, hogy egy-két bank jöhet csak szóba számodra.

Sőt, épp ellenkezőleg: az általuk vizsgált 54 különböző számlaajánlatnak mintegy fele nulla forintos szolgáltatás.

Amint azonban arra felhívták a figyelmet, a valódi ingyenesség nem merül ki abban, hogy nem kérnek pénzt a számla vezetéséért, ugyanis a tranzakciók – a készpénzfelvétel vagy éppen az átutalás – költségeivel is számolni kell. Ezeknél van szükség odafigyelésre.

A bankszámlaköltségek könnyen lefaraghatók
A bankszámlaköltségek könnyen lefaraghatókSDI Productions / Getty Images Hungary

Az ingyenes bankszámla alacsony jóvírással is elérhető

Léteznek valóban teljesen ingyenes számlák is, ezeket általában különböző feltételekhez kötik a bankok. Az egyik ilyen az, hogy bizonyos összegű jóváírás érkezzen hónapról hónapra a számlára, ennek azonban általában nem kell egy részletben befutnia, és arról sincsen szó, hogy munkabérként kellene megjönnie. A CIB-nél és az UniCreditnél is kínálnak az aktuális minimálbér összegének megfelelő jóváírást kívánó ingyenszámlát, 177 422 forintnak kell ezekre befutnia havonta.

Lássuk, mi mindennel tudsz még tenni annak érdekében, hogy ezen felül ne egyen extra költséged!

  • Mondj le a tranzakciókról érkező, több tíz forintot SMS-ekről, válts banki applikációra és ott push-értesítésre
  • Figyelj a készpénzfelvételi limitekre: ugyan 150 ezer forintot követel meg a törvény, vannak számlák, melyek ennél többet engedélyeznek az első felvételnél, esetleg akkor is biztosítanak egy ingyenes felvétel, ha másik banknál nyilatkoztál annak igénybevételéről
  • Elektronikus csatornán utalj: egyes számláknál erre jár csak az ingyenesség
  • Figyeld a promóciókat, mert előfordulhat, hogy a bank jóváírást ajánl azoknak, akik számlát nyitnak, így tulajdonképpen neked fizet azért, hogy legyen náluk számlád
  • Ami a bankkártyákat illeti, lehet, hogy nem lenne szükséged dombornyomott változatra: ingyenes számláknál nulla forintért is kapsz valamilyet, ha kártyahasználati szokásaid nem befolyásolja, hogy ez nem dombornyomott, érd be vele.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek