Egyre hajmeresztőbb dolgok derülnek ki a kettétört autópályáról

D VAJ20150107011
Olvasási idő kb. 4 perc

Még mindig bizonytalan, mikor kezdhetik el a munkát a kettétört M30-as autópálya szikszói szakaszán, ahogyan azt sem tudják, az út helyreállítása mennyibe fog kerülni.

Legutóbb március 13-án írtunk arról, hogy a február 17-én fél évre lezárt, darabokra repedt M30-as autópályán még el sem kezdték a munkálatokat, és akkor még kilátásban sem volt, hogy mikor fognak hozzá a javításához. Már annak a lehetősége is felmerült, hogy a teljes pályaszerkezetet újra kell építeni.

Továbbra sincs előrelépés

Úgy tűnik, az újabb eltelt egy hónapban továbbra sem történt változás, legalábbis érdemi munkavégzés egyelőre nem látható. A Világgazdaság információi szerint egyelőre azt nem tudni,

az érintett útszakasz kijavításához mikor vonulhat fel a kivitelező Strabag, ahogyan azt sem, hogy mennyi lesz a helyreállítási költség.

Mint ismert, az M3-as autópályát Miskolccal és Tornyosnémetin keresztül a szlovákiai R4-es autóúttal összekötő M30-as autópálya szerkezete Szikszó térségében több helyen is elmozdult, megcsúszott, a burkolat szétrepedt, a hibák mértéke pedig olyan mértékűvé vált, hogy

az már a biztonságos közlekedést is veszélyeztette. 

Az eddigi információk szerint a pályatest egy 100-150 méter széles szakaszon süllyedt meg, és nem kizárt, hogy miután elmozdult a 10-12 méteres földalapból álló szerkezet is, újra kell majd építeni a teljes pályaszerkezetet.

Az M30-as autópálya érintett szakaszának javítása egyelőre várat magára
Az M30-as autópálya érintett szakaszának javítása egyelőre várat magáraJászai Csaba / MTI

Szakértői vizsgálat után kezdődhet meg az autópálya javítása

A beruházó Építési- és Közlekedési Minisztérium arról tájékoztatta a lapot, hogy

„az autópálya szerkezeti problémájának okát a kivitelezőnek kell feltárnia, a hiba vizsgálata pedig releváns szakértők bevonásával jelenleg is zajlik.”

Azt nem tudták megmondani, hogy az érintett szakaszon mikor kezdődik el az érdemi munkavégzés, annyit azonban hozzátettek, erre majd csak a tervek és a hozzájárulások megléte után kerülhet sor.

Még hónapokig kerülni kell az érintett szakaszt

Az Útinform mindenesetre már hetek óta felhívja az autósok figyelmét arra, hogy közlekedjenek körültekintően az érintett szakaszt elkerülő utakon is. Amíg ugyanis a 33-as kilométernél Miskolc-észak és a 40-es kilométernél a Szikszó csomópont között lezárt autópálya nem használható, a forgalmat a 3-as főút felé terelik. Tornyosnémeti felől a Szikszó csomópontban található kiterelés után a 3-as útról Felsőzsolca 30-as csomópontban, Kassa felé pedig a Felsőzsolca 30-as csomópontban található kiterelés után a 3-as útról Szikszó-csomópontban lehet visszatérni az M30-as autópályára. Aki Bánréve és Miskolc-észak felé autózna, annak a Miskolc-észak/Kazincbarcika 33-as csomópontban található kiterelés után a 306-os számú útra, onnan pedig a 26-os számú útra térést javasolják.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?
Érdekességek