Autó nélkül maradhat, aki lecsúszik erről a határidőről: százezreket érinthet

Lontai Ildikó
GettyImages-541432918
Olvasási idő kb. 2 perc

Foghatják a fejüket azok, akik a Covid-járvány időszakában elhalasztották az autójuk műszaki vizsgáztatását. Sok ezer embernek most egyszerre jár le a határidő.

Az elmúlt hetekben ismét egyre többet hallani arról, hogy hosszas sorban állás várható a műszaki vizsgaállomásokon, aminek elsődleges oka a koronavírus idejére vezethető vissza. Ráadásul több tényező is nehezíti az autók friss műszaki engedélyének megszerzését – írja az Economix.

Fontos határidő közeleg az autósok százezrei számára

A halogatás, és a figyelmetlenség is közrejátszik abban, hogy várhatóan sorban állás alakul ki a nyári időszakban a műszaki engedélyek megszerzéséért.

Jelenleg ugyanis közel hasonló mennyiségű autó vár vizsgára, mint két éve, ami több százezer autót is jelenthet a 2022-es adatok alapján.

A Covid-járvány időszakában ugyanis az autósoknak nem kellett műszaki vizsgára vinniük az autójukat, ám 2022 nyarán a korlátozások megszüntetésével ennek a mentességnek egy csapásra vége lett.

Több százezer autósnak jár le most egyszerre ez a fontos határidő
Több százezer autósnak jár le most egyszerre ez a fontos határidőbangkok / Getty Images Hungary

Ekkor autósok százezrei árasztották el egyszerre a hazai vizsgabázisokat, az időpontok hetekkel előre elfogytak. Ez két éve volt, és

mivel a jogszabályok nem változtak, így most jön a műszaki vizsga armageddon második felvonása.

Minden négy évnél idősebb autó esetében ugyanis kétévente kötelező államilag ellenőriztetni a jármű műszaki állapotát, vagyis annak az autónak, aminek 2022 nyarán újították meg utoljára a műszakiját, most jár le a két éve. Ezért a tulajdonosnak idén nyáron ismét fel kell keresnie valamelyik vizsgabázist.

Időközben azonban rengeteg vizsgaállomás bezárt elsősorban pénzügyi okokból, hiszen a vizsgadíjak nem változtak az elmúlt években, míg a költségek jelentősen nőttek.

Ez azt eredményezheti, hogy akár több hetet is kell majd várni a műszaki vizsgára. Akár a betervezett autós nyaralást is bukhatjuk, ha nem figyelünk kocsink műszaki vizsgájának érvényességére, érdemes tehát mielőbb időpontot foglalni.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?

Érdekességek