Így lesz alacsonyabb a villanyszámla: világíts okosan

GettyImages-1331092577

Idén télen nem lesz olyan háztartás, amely ne arra törekedne, hogy minél olcsóbban megússza a szezont: az áramfogyasztás optimalizálására van egy csokor ötletünk!

Persze mosásra, szárításra és főzésre is használunk otthonainkban áramot, de szakértők szerint csak azzal, ha a világítást átgondoljuk, akár a költségek háromnegyedét is lefaraghatjuk. Ez aztán a kecsegtető ajánlat, ugye? Mutatjuk, min érdemes változtatni!

1. Olcsóbb, ha nem mindig a mennyezeti lámpa ég

Érdemes inkább a munkaterületet megvilágítanod: ha olvasol, égjen az olvasólámpa, ha gépelsz, akkor az íróasztali világítást kapcsold fel, és ha épp krumplit hámozol, nem rossz, ha van egy ledcsíkod a munkalap fölött, így nem a mennyezeti lámpa ég. Teljesen logikus, hogy a kisebb izzóval működő lámpák kevesebb áramot fogyasztanak majd, ráadásul te is jobban látod majd azt, amit csinálsz.

A ledcsík olcsó, és áramot spórolhatsz vele
A ledcsík olcsó, és áramot spórolhatsz velePhotographer Basak Gurbuz Derma / Getty Images Hungary

2. Energiatakarékos izzó, kevesebb elfogyasztott áram

Nem újdonság, mégis: sokan vannak még olyanok, akik eddig nem váltottak energiatakarékos izzókra háztartásukban. Ez most már tényleg az utolsó pillanat, érdemes a lehető legtakarékosabb izzókkal felszerelni otthonodat, mert már egy tél alatt behozhatják árukat.

3. Ne megszokásból vásárolj: watt helyett lumen

Az izzókat lumen, nem pedig watt alapján válaszd ki. A lumenérték az izzó által kibocsátott fény mennyiségét írja le, míg a watt az izzó által felhasznált villamos energia mennyiségét határozza meg. Az energiatakarékos izzók ugyanannyi lumen fényt adnak, de kevesebb wattot használnak.

4. Talán érdemes újrafestened a szobád

Tény, hogy a sötétebb felületek kevésbé verik vissza a fényt, mint a világosabbak: épp ezért 

érdemes lehet világosabb vagy akár egyszerűen fehér falakra váltani, ha amúgy is tervben volt egy festés.

Ha új kanapét vagy bármilyen más nagy bútort vásárolsz, akkor is jusson eszedbe ez a szempont is a tisztíthatóság mellett.

5. A kevesebb néha itt is több

Ha vannak olyan világítótesteid, amelyekbe több izzót lehet becsavarni, érdemes inkább kevesebb, de nagyobb teljesítményű izzót becsavarni, mint sok kis teljesítményűt. Ha ezek ráadásul energiatakarékos változatok lesznek, azzal igen sokat spórolhatsz!

És ne felejtsd el magad után lekapcsolni sem a villanyt!
És ne felejtsd el magad után lekapcsolni sem a villanyt!Ion-Bogdan DUMITRESCU / Getty Images Hungary

6. Állítsd sarokba a lámpát

Az ok nem a magas energiaár, amiért büntetésbe érdemes állítani a fényforrást, hanem az a tény, hogy sarokba helyezve két falfelületről verődik vissza fénye, így ugyanazokkal az izzókkal mégis több fényt tudsz teremteni.

7. Porold le a világítótesteket időről időre

Nem csak az allergia elkerülése miatt érdemes gyakran portalanítani, hanem azért is, mert a poros világítótest nem ad olyan éles fényt, mint a tiszta. És persze szebb látvány is így a lámpád…

Ha mindezen már túl vagy, olvasd el, hogy spórolnak még sokan mások!

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

 

Oszd meg másokkal is!
Mustra