Állami beavatkozást helyezett kilátásba a magyar kormány

állami beavatkozás
Olvasási idő kb. 2 perc

Magyarországon a benzin és a dízel üzemanyag ára újra magasabb a környező országok átlagánál, emiatt a kormány már állami beavatkozást fontolgat.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken közzétett legfrissebb adatai szerint Magyarországon többet kell fizetni az üzemanyagért, mint a szomszédos országok lakosainak: a 95-ös benzin esetében 8 forinttal, a gázolaj esetében 15 forinttal. A kormány az üzemanyag-kereskedőktől azonnali lépéseket vár az igazságtalan helyzet megszüntetésére, különben állami beavatkozásra kényszerül – adta hírül az Index.

Küszöbön az állami beavatkozás

Állami beavatkozás jöhet, ha az üzemanyag-kereskedők nem változtatnak árpolitikájukon – harangozta be a nemzetgazdasági miniszter. A KSH adatait értelmezve Nagy Márton kijelentette: 

Tűrhetetlen, hogy a magyar családok többet fizessenek az üzemanyagokért, mint a szomszédos országok lakosai.

A tárcavezető  emlékeztetett: miután letörték az árakat, a benzint 32, a gázolajat 30 forinttal tankolhattuk olcsóbban az áprilisi, illetve februári csúcsértékekhez képest, ám ezt az eredményt az üzemanyag-kereskedők árpolitikája és magatartása most veszélyezteti.  

Állami beavatkozás jöhet, hogy letörjék a magas üzemanyagárakat
Állami beavatkozás jöhet, hogy letörjék a magas üzemanyagárakatPeter Zelei Images / Getty Images Hungary

Péntek reggeli rádióinterjújában a miniszterelnök is a kereskedőket tette felelőssé a kialakult helyzetért. 

Ha megállapodást kötünk a magyarországi szolgáltatókkal, hogy nem lehet itthon drágább az üzemanyag, mint a régiós átlag, akkor azt be kell tartani

– hangsúlyozta Orbán Viktor. 

Az ok-okozati összefüggéseket azonban másként látja a kormány, mint a piaci szereplők. A Mol  geopolitikai eseményekkel indokolja a folyamatos drágulást, viszonteladói pedig a forint árfolyamgyengülésére és a megnövekedett nyári igényekre hivatkoznak.

Tény azonban, hogy Csehország, Horvátország és Lengyelország esetében a 95-ös oktánszámú benzin átlagára majdnem 5 százalékkal, Románia és Szlovénia esetében 5–10 százalékkal, Bulgária esetében pedig több mint 10 százalékkal alacsonyabb a magyarnál. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek