Nézd, itt forgatták a Trónok harcát!

10 helyszín Máltáról

Filmes helyszíneket mindig érdekes meglátogatni, különösen ha olyan egzotikus úti célokat jelentenek, mint a vadregényes Málta, amit a Trónok harca epizódjaiban láthattunk viszont.

A tél már rég megérkezett, és már a vége is itt van: lezárult a valaha készült leggrandiózusabb tévésorozat. A Trónok harca a 2010-es évek legnagyobb durranása volt, efelől semmi kétség. 8 évad, 73 epizód, és habár az utolsó évad sok negatív kritikát kapott, örökre beleírta magát sorozattörténelembe.

Nemcsak azért emlékezetes, mert hősies férfiak és nők harcolják meg véres harcukat, vagy mert a cselekményben állandóan újabb és újabb csavarok lepik meg a nézőt, hanem azért is, mert mesés tájakon játszódik. Ezek egy részét Máltán találták meg, így ha bejárjuk a szigetet, egyszerre több sorozatbeli emlékezetes helyszínt is megtalálunk.

(Vigyázat! Az alábbi bekezdések a Trónok harca első évadával kapcsolatban spoilereket tartalmaznak.)

1. Szent Dominik-kolostor, Rabat

A kolostor az 1. évad 7. részében adott otthont a sorozat egyik legfontosabb jelenetének: annak a konfliktusnak, amikor Ned Stark szembesíti Cerseit a Vörös Toronyban azzal, hogy tudomása van a vérfertőzésről. Ekkor még többé-kevésbé béke honol Westerosban, a sorozat viszont itt fordulóponthoz érkezik. Cersei híres mondata indítja el a lavinát: „Ha a hatalmasok játszmáját játszod, győzöl vagy meghalsz.”  Ami persze angolul sokkal emlékezetesebb: „When you play the game of thrones, you win or you die”.

Itt kezdődött minden
Itt kezdődött mindenShevchenkoAndrey / Getty Images Hungary

2. Mdina kapuja

Mdina egyértelműen Európa egyik leghangulatosabb időutazós helye, ráadásul bármilyen csodamasina nélkül képes lehetsz évszázadokat repülni az időben. Szintén az 1. évadban jártunk itt: amikor Catelyn és Ser Rodrik Cassel a Királyvárba lovagolnak, hogy kiderítsék, ki és hogyan okozta Bran balesetét, és amikor Ned később búcsút mond Catelynnek, és utoljára látják egymást.

Mdina csodaszép kapuja
Mdina csodaszép kapujamerc67 / Getty Images Hungary

3. Mecset tér, Mdina

Nem véletlenül hívják Mdinát Csöndes Városnakalig 300 lakójával maga a kihalt múlt. Itt játszódik az 1. évad 5. jelenete, amikor Jaime Lannister és katonái megtámadják Nedet és testőreit. Itt található Kisujj otthona és erkélye is, ahonnan éles szemmel és hegyes fülekkel gyűjti az információit.

Itt is történelem íródott: Jaime támadása végzetes volt a Lannisterek és Starkok viszonyában
Itt is történelem íródott: Jaime támadása végzetes volt a Lannisterek és Starkok viszonyábanRomanBabakin / Getty Images Hungary

4. Fort Ricasoli, Valletta

A Grand Harbour északi oldalán a Fort Ricasoli szolgált az Istenek Kapujaként Királyvárban. Elsőként a 3. epizódban láthatjuk, amikor a Starkok elérik Királyvárat, később pedig az 5. részben, amikor Aryát nem engedik be a Vörös Toronyba a király testőrei, mert koldusnak nézik.

Az erőd légi felvétele
Az erőd légi felvételealessandro0770 / Getty Images Hungary

5. Verdala Palota, Buskett Kertek

A palota az államelnök hivatalos nyári lakhelye, emiatt pedig értelemszerűen a turizmus elől elzárt. Ám a Trónok harcában mégis gyors látogatást tehetünk benne: Illyrio Mopatis kastélyának belső tereként szolgált Pentosban. Az első részben láthatjuk, amikor Daenerys és Viserys Targaryen találkozik Khal Drogóval még az esküvő előtt.

Pentos: ahol Daenerys még ártatlan gyermekként nevelkedett
Pentos: ahol Daenerys még ártatlan gyermekként nevelkedettShutterstock

6. Fort Manoel

A 18. századi erőd Vallettától északnyugatra, a Manoel-szigeten található, mi pedig a Főveréb lépcsőiként ismerhetjük, és a sorozat leghíresebb jelenetét is itt forgatták: sosem feledjük azt a szomorú és egyben megrázó pillanatot, amikor az 1. évad 9. részének utolsó perceiben Joffrey parancsára és két lánya szeme láttára kivégzik Ned Starkot. Ez a jelenet mindmáig Westeros háborújának alfája és omegája, mi pedig akárhányszor látjuk, libabőrösek leszünk.

A sorozat első igazi sokkja: amikor Ned Stark feje porba hullik
A sorozat első igazi sokkja: amikor Ned Stark feje porba hullikKarina Movsesyan / Getty Images Hungary

7. San Anton-palota és kertjei

A máltai államfő első hivatalos lakhelye szintén otthont adott számos sorozatbeli helyszínnek. A legemlékezetesebb jelenet az volt, amikor az 1. évad 10. részében Joffrey fogja Sansát, és megmutatja neki a levágott, kitűzött fejeket, köztük apjáét, majd kegyetlenül megfenyegeti, hogy minden árulónak ez lesz a sorsa.

Csábító nyári célállomás
Csábító nyári célállomásShutterstock

8. Fort Saint Angelo

Az erőd a Grand Harbour közepén található, és a börtönnek és a föld alatti kamráknak volt a helyszíne: amerre Arya kergette a macskát, mialatt harcolni tanult. Ide volt bezárva Ned Stark is, mielőtt a Főveréb szentélyénél kivégezték.

Kívülről napsütötte, belülről Ned Stark bűnhődik a cellájában
Kívülről napsütötte, belülről Ned Stark bűnhődik a cellájábantenmay / Getty Images Hungary

9. Mtahleb-sziklák

Míg a sziget egyik oldalán a királyvári ármányok és sötét intrikák zajlanak, a másik oldalán sárkányok születnek: a Mtahleb-szikláknál láthattuk a dothrakiak táborát, majd itt esett össze Khal Drogo, de ugyanezen a sziklán temették is el. A legikonikusabb jelenet mégis az, amikor Daenerys, a Sárkányok Anyja kilép a tűzből az újszülöttjeivel.

Emlékezetes hely: romantikus, szenvedélyes, vadregényes. Sárkányszülésre is alkalmas
Emlékezetes hely: romantikus, szenvedélyes, vadregényes. Sárkányszülésre is alkalmaslupideloop / Getty Images Hungary

10. Az Azúr-ablak

Az egyik legnépszerűbb Trónok harca-úti cél: leginkább Khal Drogo és Daenerys Targaryen pentosi esküvőjéről ismerős. Vérbeli rajongóknak is tökéletes esküvői helyszín lehet a vadregényes szikla, háttérben a tengerrel.

A néhai Azúr-ablak
A néhai Azúr-ablakDennis Gross / Getty Images Hungary

Vagyis lehetne, ugyanis sajnos ez az a látványosság, ami 2017 márciusában összeomlott egy vihar során. Bár Málta miniszterelnöke akkor azt nyilatkozta, hogy valahogyan megpróbálják pótolni, egyelőre még nem született ebben előrelépés. Mindenesetre a Trónok harca örökké őrzi ennek a látványosságnak az emlékét.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek