7 tipp ingatlanosoktól ahhoz, hogy ne érezd a konyhád annyira kicsinek

A konyhánk valamiért akkor is aprónak tűnik, ha éppen hatalmas. Biztos nem segít a helyzeten a pulton hagyott háztartási gépek sora, negyvenféle reggeli gabonapehely, a színek és minták sokasága, vagy a rendetlenség, de lássuk, mit mondanak a profik!

A TheKitchn oldalán ezúttal nem szakácsokat, hanem ingatlanosokat kértek fel arra, hogy adjanak néhány tippet, amikkel a konyha kevésbé tűnik kicsinek és zsúfoltnak. Reménykedtünk abban, hogy adnak jobb tippet annál, hogy tartsunk rendet – és végül nem is kellett csalódnunk. 

Ha az ember azt szeretné, hogy a konyhája nagyobbnak tűnjön, akkor sem kell teljes átalakítást bevállalnia, falakat bontani és bútorokat lecserélni. Néha elég, ha mindent elpakolsz, ha öntapadós fóliával átszínezed a bútorokat, és ha nem túl csicsás csempét választasz a felső és az alsó szekrények közé. 

Íme a hét dolog, amiktől az ingatlanügynökök szerint sokkal kisebbnek tűnik a tér a konyhádban:

#1 Rendetlen munkalapok

A kávéfőző. A kenyérpirító. A kombinált sütő. Vízforraló és olajsütő. Aszaló, smoothie maker, gyümölcscentrifuga és turmixgép. A kézi mixer, kontaktgrill, óriáspalacsinta-készítő, a légsütő és a többiek... A túl sok szerkentyű és melléjük egy csomó szakácskönyv gyorsan rendetlenné teszi a munkalapokat, amitől kisebbnek tűnik a konyha is – mondja Talia McKinney New York-i ingatlanügynök.

Bár tény, hogy van értelme annak, hogy a késblokk vagy a kávéfőző elöl maradjon, a többi kevésbé használt készülék valószínűleg nem érdemli meg a legfontosabb helyeket a konyhában. Ha nem napi szinten használod ezeket, és megvan a szekrényben a helyük, tedd el őket. De egyébként ha mindennap használod, akkor sem nagy ügy elővenni a mixert, és megéri, ha a maradék 23 órában sokkal rendezettebb lesz a konyhád a kis trükknek köszönhetően. 

Az ingatlanközvetítők azt javasolják, hogy egyszerűen mindent pakolj el a szekrénybe, amit csak tudsz. Ezzel kinyitod a teret, és a konyhád is nagyobbnak tűnik majd. 

#2 Zsúfolt falak

Nemcsak a zsúfolt munkalapokat tehetjük felelőssé azért, ha a konyha zsúfoltnak tűnik, hanem akár a falakat is. Az összevissza fellógatott eszközök, képek, órák és gyerekrajzok azt eredményezik, hogy a szem egy percre sem tud megpihenni a helyiségben, és úgy érzékeli, hogy nagyjából háromszor annyira van telepakolva, mint kellene. 

Semmi baj a dekorációkkal, csak nevezd ki mondjuk a hűtőt a gyerekrajzok és mágnesek falának, vagy egységes képkerettel kerüljön a dekoráció egy csokorba a falon. Így a fal többi része szabad lesz, és a tér nagyobbnak tűnik majd. 

Ha minden a pulton van, zsúfoltabbnak tűnik.
Ha minden a pulton van, zsúfoltabbnak tűnik.ExperienceInteriors / Getty Images Hungary

#3 Lelógó edények és serpenyők 

A tévéműsorok profi konyháiban, jól felszerelt éttermeiben nagyon menőn néz ki, hogy minden eszköz elérhető közelségben, a konyha közepén lóg. De vajon ezek a séfek az otthoni konyhájukat is úgy rendezik el, ahogy a munkahelyit, vagy ott már nem számít az a 10 másodperc, amennyi ahhoz kell, hogy a serpenyőt és fakanalat kivegyék a szekrényből?

Sosem tudjuk meg, ám annyi biztos, hogy ezek nem sokat segítenek a elegáns és tágas látvány megteremtésében. Amikor edények és serpenyők lógnak a konyhasziget fölött, akkor az ember az egész teret kisebbnek érzi – mondja Sue Long, az oregoni corvallisi Sue Long Realty csoport ingatlanosa.

Ha nem túl színes, rendezettebbek tűnik.
Ha nem túl színes, rendezettebbek tűnik.jhorrocks / Getty Images Hungary

#4 Gyenge világítás 

A természetes és erős fényeknek köszönhetően a tér nyitottabbá és szellősebbé válik, ám a tompított fények használatával minden kisebbnek tűnik – állítja Ashley Baskin ingatlanügynök, aki a Home Life Digest szakértője. A súlyos, sötét függönyök sokszor nyomasztó hangulatúvá  teszik a konyhát, és kisebb lesz tőlük a tér – mondja a szakértő, aki szerint akár többféle világítást is bevethetünk a konyhában. 

#5 Szűk elrendezés

Ha az ember áttervezi a konyháját, mindenképpen tartsa szem előtt, hogyan mozog majd a térben – javasolja Gerard Splendore ingatlanügynök. Ha lehetetlen kinyitni a mosogatógép vagy a sütő ajtaját, mert mindent egy helyre zsúfolunk, az nemcsak bosszantó, de veszélyes is lehet. Ne akarjunk a nagyobb üres felületek megteremtése érdekében mindent egy helyre zsúfolni a konyhában: inkább adjunk nagyobb területet az eszközöknek és gépeknek, de igyekezzünk elrejteni őket egy-egy szekrénybe – mondják a szakemberek. 

#6 Sötét szekrények

Tükröződő felületekkel, világos színekkel nagyobbnak tűnik a tér, a sötét színek viszont összenyomják. Ha színeket választasz, nem csak a falakra érdemes gondolnod, mert hiába a gyönyörű pasztellszín a falon, ha a konyhád a hatalmas sötétbarna bútortól tűnik majd aprónak. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent Mentes Anyu legújabb szakácskönyve!

 

Inzulinrezisztenseknek és mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás. Ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. 
Legújabb szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper könnyű, mentes fogás. A receptek nemcsak kipróbáltak, de minden étel tápértéke (kalória, szénhidrát, zsír, fehérje) pontosan, adagokra ki van számolva.

Mentes Anyu szakácskönyve 2 ide kattintva már rendelhető!

hirdetés

#7 Csicsás csempék

A mintás csempéknek, falfelületeknek általában nincs értelme a kis konyhákban. Akkor sem, ha csak a két szekrény közötti részt töltjük ki a csicsás felületekkel – mondja Hillary Deck, a texasi Austinban található Kuper Sotheby’s International Realty munkatársa. A klasszikus fehér metrócsempe viszont jól működik egy kisebb konyhában, ahogy persze minden világos és nem túlságosan mintás burkolat.

Oszd meg másokkal is!
Mustra