Az Airbnb-házigazdák 7 legfontosabb takarítási trükkje

Takarítani elég kevesen szeretnek, ezért jó ötlet olyanoktól tippeket szerezni, akiknek a lehető leggyorsabban és leghatékonyabban kell tisztává varázsolniuk egy lakást – olyan tisztává, hogy az érkező vendégek végül ne írjanak negatív értékelést a szálláshelyről. Lássuk, milyen lájfhekkekkel operálnak a megkérdezett Airbnb-szakik!

A TheKitchn csapata abból indult ki, hogy egy-egy ilyen kölcsönlakást nem mindenki úgy hagy el, ahogy az otthonát, így viszonylag nagy rendetlenség után, gyorsan kell kitakarítani a házigazdáknak, esetleg valami extrát is nyújtva az újonnan érkezőknek. A következő módszerekről számoltak be:

#1 Használj illóolajokat a lefolyó frissítéséhez

Az egyik tulajdonos takarítás után mindig néhány csepp borsmentaolajat önt a mosogató lefolyójába azért, hogy mindig kellemes, friss illata legyen. Azt mondja, hogy ettől az egész konyha jó illatú lesz még akkor is, ha az előző vendég hagyott egy kevés maradékot a konyhamalacban vagy a mosogatóban.

#2 Használj ecetet vízkőoldáshoz

Ez a probléma a lakásban több helyen, például a vízforralók belsejében is jelentkezhet, ezért a gondos Airbnb-tulajdonosok erre is gondolnak. Egyikük, aki csakis ökotisztítószereket használ, a vízkőoldást is vegyszerek nélkül oldja meg: a vízforralót egyenlő részben vízzel és ecettel tölti meg, és az oldatot legalább egy órán át állni hagyja. Ezután egy régi fogkefével vagy valami hasonlóval távolítsunk el minden makacs apró szennyeződést, majd forraljunk egy adag vizet a forralóban. Ha nagyon régóta ott van már az a vízkő, akkor az ecetes oldatot érdemes egy egész éjszakán keresztül a vízforralóban hagyni. A módszert egyébként mosogatógép, kávéfőző, csaptelepek és zuhanyfejek vízkőoldására is használhatjuk.

#3 Fehérborral is el lehet tüntetni a vörösborfoltokat

Az egész úgy hangzik, mintha valaki csak nagyon szeretett volna felbontani egy üveg fehérbort, de állítólag tökéletesen működik a módszer. Az egyik Airbnb-házigazda, aki gyakran találkozik bosszantó vörösborfoltokkal, azt állítja, hogy a módszer működik, és kétségtelenül sokkal olcsóbb, mint új kanapéhuzatot vagy asztalterítőt venni. Miután ráöntöttük a fehérbort a foltra, rétegezzünk rá sót, de semmiképp ne dörzsöljük, mert azzal csak a szövetbe dolgoznánk a foltot. 

#4 A viaszfoltoknak vasalóval menj neki

Miután a gyertyaviasz megszáradt a terítőn vagy konyharuhán, vegyük elő a vasalót. Egyszerűen helyezzünk egy papírtörlőt vagy újságpapírt a megdermedt viaszra, majd a vasalóval azon keresztül olvasszuk fel. A papír magába szívja az olvadt viaszt.

Erre nem biztos, hogy szükség lesz.
                         
Erre nem biztos, hogy szükség lesz.

 

AE Pictures Inc / Getty Images Hungary

#5 Porszívózás után használd a szöszleszedő görgőt

Ez a kicsi, olcsó eszköz nemcsak a szövet szöszeit, de a hajszálakat, a porszemeket és sok egyéb apróságot is képes felvenni, amiket a vendégek vagy háziállataik hagynak el. Ha nincs ilyened, egy széles ragasztószalaggal menj neki a macskaszőrnek, a hajszálakkal teli bútoroknak és a többi apró szennyeződésnek. 

#6 Készíts citrushéjjal tisztítóoldatot

Újabb zöldmegoldás, ráadásul pofonegyszerűen. Mentsd meg a citrom- és a narancshéjakat, tedd egy üvegbe ecettel vagy vodkával, és hagyd pihenni a keveréket. Körülbelül egy nap múlva jó illatú tisztítóoldat lesz belőle. 

#7 Gőzzel tisztítsd meg a sütő belsejét

Ha ecetet és citromot mikrózunk meleg vízzel egy tálban, az klasszul feloldja a mikró belsejében a szennyeződéseket, sőt ugyanezt a módszert használhatjuk a sütő belsejének tisztításához is. A citromos-ecetes víz elpárolog és lerakódik a falakon, ezáltal könnyen tisztítható lesz a sütő.

Oszd meg másokkal is!
Mustra