Ezért van tükör a liftekben

Belépünk a liftbe, megigazítjuk a ruhánkat, a hajunkat, és eszünkbe sem jut, hogy mennyire nyilvánvalóan ott van a tükör majdnem mindegyik felvonó falán. De vajon mi lehet ennek az oka?

Valamitől biztonságosabb így? Vagy egyszerűen nagyobbnak tűnik a tér, és nem érezzük magunkat úgy bezárva? Esetleg csak kedveskednek vele a tervezők, és tényleg arra szolgál a tükör, hogy kilépés előtt még egy kicsit tollászkodhassunk?

Ezért van tükör a liftekben

Nos, úgy tűnik, több haszna is van a tükrös falaknak. 

  • Először is segít a szorongást oldani, például a klausztrofóbiásoknál, akik a zárt terektől, a bezártságtól és korlátozottságtól való súlyos félelemmel küzdenek. A tükör nagyobbnak mutatja a teret, így a félelem kisebb lehet. 
  • Más vélemények szerint egy kicsit unaloműző is: amíg rendbe rakjuk magunkat, addig is hasznosan telik a liftben töltött idő.
  • Akár a balesetek, támadások megelőzésében is segíthet, hogy többet látunk egymásból és abból, hogy mi van a többieknél. 

A Gartec.com oldalán hozzáteszik: a kerekesszékesek számára is hasznos lehet a tükör. A felvonó méretéből adódóan ugyanis a kerekesszék használóinak sokszor nincs helye megfordulni a liftekben, a tükrök jó elrendezése viszont segít nekik biztonságosan elhagyni a liftet anélkül, hogy meg kellene fordulniuk – írják.

És akár ilyesmi is történhet a liftben, de azért szerencsére ezzel nem sűrűn találkozunk:

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek