3 módszer, amivel több tízezret spórolhatsz a lakásfelújításnál

A lakásfelújítás költséges mulatság, és nincs is mindig kedvünk nevetni a végén. A világ minden pénzét el lehet költeni a nagyobb átalakításokra, és ha mindezek mellett szeretnénk az enteriőrt modernizálni is egy kicsit, a költségek tényleg az eget verik. Hacsak nem veszed a saját kezedbe az irányítást és az eszközöket.

A nagyobb munkákkal, festéssel járó átalakulásoktól a lakás egészen újjászületik: azonnal tisztább, frissebb, modernebb benyomást kelt. Legalábbis amíg nem tolod a hófehér vagy divatos pasztellszínű fal elé a lepukkant ebédlőasztalt, vagy vissza nem kerül a helyére a tízéves konyhaszekrényszett. A szép háttér sajnos csak kiemeli, ha a bútorok és az ajtók lehangolóan néznek ki.

Szerencsére nem kell újabb százezreket költened arra, hogy a belső tereket felfrissítsd, még akkor sem, ha komoly terveid vannak, és nem elégszel meg 1-2 új kép kihelyezésével. Három olyan trükköt mutatunk, amikkel alacsony költségvetésből, extra eszközök beszerzése nélkül kozmetikázhatod ki az otthonodat. 

#1 Kezdj valamit az ajtókkal!

Lakásunk belső ajtóival nem sokat törődünk: a legtöbbünknek elég, ha jól zár és nem nyikorog egyik sem. Pedig ezek a nyílászárók nagy tereket töltenek ki: ahol például kisebb lakrészeket választottak le, egymás mellett akár 2-3 is sorakozhat – nagyon nem mindegy hát, hogy néznek ki. A régi ajtóról foltokban lepattant festék nem mutat jól, a kicsi, keskeny és sima ajtók sokszor olcsó benyomást keltenek. Mit lehet tenni? 

Az ajtók megszépítésére több lehetőség is kínálkozik. Dolgozhatsz például krétafestékkel: ezzel még az egyenetlen felszínű, viharvertebb ajtókat is hiba nélkül le tudod festeni. Az ajtót a tokból kiemelve stabil alapzatra kell fektetned (használhatsz állványt is, de ha előtte alaposan lefóliázod a padlót, arra is teheted) és indulhat is festés.

Ha az a problémád, hogy túl egyszerű az ajtód (jellemzően újabb helyiség leválasztáskor kerül a többinél alacsonyabb, keskenyebb ajtó a lakásba), feldobhatod például azzal, hogy hungarocell díszszálat vagy stukkót ragasztasz fel rá, és utána fested át az egészet. Ezzel kicsit antikos, a sima ajtólapnál sokkal izgalmasabb hatást érhetsz el. Vagy választhatod azt is, hogy vékony falécekkel tagolod részekre (akár különböző nagyságúakra), és ezután fested át. Akár minden szegletet különböző színűre mintázhatsz, ezzel pedig igazán különleges hatást érhetsz el. Nézd, milyen egyszerű! 

#2. Dobd fel a bútoraidat!

Van olyan szekrényed, amitől annak ellenére nem tudsz megválni, hogy a dizájnja már a nyolcvanas években is idejétmúlt volt? Vagy olyan a konyhabútorod, ami – bár funkcióját rendesen ellátja –egyszerűen nem tetszik már? Nem kell feltétlenül tíz- vagy százezres költségekbe verned magad, és feleslegesen kidobni sem muszáj semmit. Ha megnézed a régi bútort, rájöhetsz, hogy formára rendben van, csak a színe nem tetszik, a konyhabútornak meg szuper az elrendezése, csak az ajtóival kellene kezdeni valamit. Nyugodtan vágj bele a bútorfelújításba, mert az utóbbi években annyira divatos lett az otthoni bútorreparálás, hogy alapanyagot, eszközt sok helyen és jó áron tudsz beszerezni, a neten pedig számtalan alapos videóban mutatják meg a dolog csínját-bínját a hozzáértők.

Ahhoz, hogy újra örömödet leld a régi szekrényedben, sokszor elég egy egészen kis változtatás: a fogantyúk lecserélésével minimális költség és munka befektetésével egészen új arcukat mutatják majd. Dönthetsz fóliázás mellett is, amivel szintén nagyon izgalmas eredményt érsz el. Vagy választhatod a jó öreg krétafestéket is. A vizes bázisú krétafestékek a DIY felújítók legjobb barátai: olyan univerzális festéket képzelj el, amivel gyakorlatilag bármilyen felületre, akár alapozás nélkül is dolgozhatsz, és ami maximum két rétegben már tökéletesen fest. Az alapvetően matt hatású festéktől a bútoraid, és ezzel otthonod is divatos, vidékies stílust kapnak, de nagyon jól megy a krétafestékkel felújított bútor a minimalista otthonokhoz is. Az alábbi videóban ezzel a módszerrel alakul át egy fürdőszobai szekrény: az eljárás fiókos vagy konyhaszekrénynél is ugyanilyen jól sikerülhet. 

Bár a krétafestékek vizes bázisúak, tehát viszonylag könnyen eltávolíthatók, mindenképpen készülj elő alaposan az otthoni festegetésre: vegyél egy nagy csomó takarófóliát, majd arra fektetve fesd az ajtókat és a bútortesteket. Ha ugyanazzal a színnel több bútort is lekensz, olyan hatást keltesz majd, mintha egész szetteket vásároltál volna. 

#3. Kárpitozás

Ha azt hitted, a bútorkárpitozás már aztán igazán a szakértők terepe, nem tévedtél nagyot. A bútorok textillel való bevonása körültekintést igényel, és nem is minden fazonhoz érdemes otthon hozzáfogni. A Lajos korabeli étkezőszéket ne otthon kezdd el felpimpelni, és lehet, hogy a több helyen tűzött vagy rafinált fazonú ülőalkalmatosságok is jobb kezekben vannak a szakértő bútorfelújítóknál, de az egyszerűbb, csak egy kárpitozott ülőfelületből és támlából álló székeket, illetve azokat, amelyeket eleve magad szereltél össze, pillanatok alatt szétkaphatod, és ha van egy jó tűzőgéped, nagyon könnyen egészen új arculatot kölcsönözhetsz nekik. 

A bútor elemekre szedése után a megfelelő méretre szabott anyagokat varrással, tűzéssel és kapcsozással rögzítheted, és ha úgy van, kombinálhatod azzal is, hogy a karfát és a lábakat is átfested. 

Ilyen projektekhez egyébként lomtalanításkor is találhatsz megfelelő széket, arra vigyázz csak, hogy mindig alaposan tisztítsd meg és fertőtlenítsd az ülőrészt akkor is, ha az egészet friss anyaggal vonod be. Érdemes a napon is szárítani kicsit, hogy ne vigyél be dohos szagot a lakásba. 

Az alábbi videóban egy puha karosszék plasztikáját követheted végig lépésről lépésre.

Nem volt elég a DIY-projektekből. Van még!

Oszd meg másokkal is!
Mustra