Így kaphatsz akár 30 százalékkal több pénzt a lakásodért

Nem is gondolnád, mennyi múlhat azon, hogy milyen fotókkal hirdeted kiadni vagy eladni kívánt ingatlanodat.

Az emberek 90 százaléka a szemével vásárol, ezért nagyon nem mindegy, hogy a hirdetéshez feltöltött fotók milyen képet sugallnak a lakásról. Csovcsics Dániel és Rádi-Nagymihály Adrienn, a home staginggel foglalkozó Design2Sell tulajdonosai azt mondják, az a minimum, hogy a fotózás előtt kitakaríts és elpakold a személyes tárgyaidat, de némi befektetéssel még komolyabb eredményt érhetsz el.

Mi az a home staging? 

„A legtöbb ember számára otthonuk megvásárlása a legnagyobb befektetés életük során. Azonban kevesen rendelkeznek azzal a képességgel, hogy a megvásárolni kívánt ingatlanban új otthonukat lássák. Ebben segít a home staging, amely az ingatlan arculatának tudatos kialakításával, az ingatlan meglévő adottságainak kiaknázásával, a berendezési tárgyak kreatív újrarendezésével, a tér és a színek összhatásának kialakításával a legjobbat hozza ki ingatlanodból” – írja honlapján a cég. Az eredmény magáért beszélt: a home stagingnek hála a lakások sokkal gyorsabban és magasabb áron kelnek el. Ez a gyakorlatban háromszor annyi érdeklődőt, átlagosan 5 hétre rövidülő értékesítési időt és 10-30 százalékkal magasabb árat jelent.

Mit tehetek a saját kereteim között?

Csovcsics Dániel szerint a cél az, hogy a lakás minél rendezettebbnek tűnjön a képeken. Ennek érdekében takaríts ki, rakj rendet, és pakold el a személyes tárgyaidat, beleérve a családi fotóidat is. A konyhapulton hagyott üres ásványvizes flakon vagy papírtörlő szintén bezavarhat a látványba, ezért minden ilyesmit rakj el. Ha beszerzel néhány kiegészítőt – kispárnát, gyertyatartókat és virágokat –, amelyek harmonizálnak a lakás színeivel, tovább javíthatsz az összképen.

Fektess komoly hangsúlyt a fotózásra is. A képeket mindenképpen természetes fénynél, felkapcsolt lámpák mellett készítsd el, vagy ha megteheted, a legjobb, ha megbízol egy profi fotóst.

Mire számíthatok, ha profikra bízom?

Ha nincs időd, energiád a lakás kicsinosításával foglalkozni, vagy egyszerűen csak nem érzed magad kellőképpen kreatívnak hozzá, viszont gyors eredményt szeretnél elérni, megbízhatsz akár egy home stagingre szakosodott céget is, amely minden terhet levesz a válladról. Adriennék például a tulajdonosok eltérő igényeinek kiszolgálása érdekében többféle csomagot is kínálnak. Ha valaki csak az alapszolgáltatást kéri, a rendelkezésre álló készletből pofozzák ki a lakást arra az időre, amíg elkészítik a fotókat, de természetesen megvan arra is a lehetőség, hogy a tárgyak ott maradjanak. Az utóbbi főleg akkor működik jól, ha nem laknak az ingatlanban.

Teljesen lerobbant lakásokat is fel tudunk újítani. A tulajdonos ad egy kulcsot, a többit mi megoldjuk.

Ebbe az olyan munkák is beletartoznak, mint a burkolás, a tapétázás vagy a festés, sőt kiterjed a bútorok, konyhagépek, kiegészítők beszerzésére is. Az sem tragédia, ha a megbízónak nincsenek konkrét elképzelései. Elegendő annyit mondania, hogy mondjuk indusztriális stílust szeretne, és a két tervező kész terveket rak le elé az asztalra.

Nulláról is fel tudjuk építeni az egészet, de nem szeretünk sablonmunkát csinálni.

Dániel hozzátette, egy csinosítás jellegű projekttel 3-4 nap alatt megvannak, egy komolyabb generálkivitelezés azonban 3-4 hónapot is igénybe vehet. Az utolsó lépcsőfok mindig ugyanaz: egy profi fotós vonzó képeket csinál a lakásról.

Mennyibe fog kerülni?

Az ár több tényező függvénye. Attól is függ, mekkora alapterületű a lakás, hány szobát kell berendezni, illetve milyen műszaki tartalmat kell csinálni. Dánielék egyedi árképzést használnak és négyzetméter alapon szoktak számolni. Viszonyításként, egy átlagos, 50 négyzetméteres lakás felturbózása nagyjából 80 ezer forintról indul, egy felújítás viszont a bútorok beszerzésével együtt több millió forintra is rúghat.

Mennyit nyerhetek rajta?

Elég sokat. Különösen akkor, ha egy 25-50 négyzetméteres lakást szeretnél kiadni vagy eladni, hiszen jelenleg ezek a legkelendőbbek a piacon. Jó hír, hogy ebben a kategóriában már kisebb befektetéssel is látványos értéknövekedést lehet elérni.

Minél kisebb az ingatlan, annál nagyobb a növekedés.

Adrienn felidézte, hogy a legutóbbi kiadó lakásra 48 óra alatt 19 megkeresés érkezett, ami 30-35 százalékkal volt több az érdeklődők korábbi számához képest, ráadásul 20 százalékkal magasabb áron lehetett meghirdetni.

Az ingatlaneladásnál általában arra lehet számítani, hogy a home staging nagyjából 10 százalékkal dobja meg a vételárat, ám nagyobb befektetés esetén ennek a többszöröse is lehetséges. Egy 15-16 millió forintos garzonból például egymilliós ráfordítással 21 milliós eladási értéket lehet kihozni, ami nem kevesebb, mint 30 százalékos különbség.

Oszd meg másokkal is!
Mustra