Így mentsd meg a WC-be esett telefonod!

Vannak persze, akikkel sosem történik ilyesmi. Ők azok, akik leejteni se akkor szokták a telefonjukat, amikor valamiért épp kivették a tokból, akik sosem felejtették még zöldségválogatás közben a répák mellett a kütyüt, akik nem szokták azt játszani, hogy lehalkítva becsúsztatják a mobiljukat a kanapé egyik legeldugottabb zugába, hogy aztán egész nap keressék/családtagjaikkal is kerestessék. És vagyok én.

Velem a fentiek mindegyike megtörtént már, sőt néhány rendszeresen megtörténik. Szeleburdi vagyok, ráadásul az a fajta, aki nemhogy a más kárán, de még a magáén se tanul: hiába esik bele ötödjére is ugyanabba a gödörbe, neki ne mondja senki, hogy ki is lehet kerülni. Legutóbb pár hete volt telefonbeejtős sztorim, és bár se nem menő, se nem drága a mobilom, elég érzékenyen érintett, hogy néhány napig (legalábbis jártamban-keltemben) el voltam vágva a külvilágtól. A hét fénypontja az volt, amikor laptoppal a kezemben álltam a gyorsétterem oldalában, hogy netet vadásszak, mert muszáj volt azonnal üzennem annak, akivel épp találkoznom kellett. Kicsit se volt ciki. Inkább borzalmasan kellemetlen. 

De a vége legalább jó a sztorinak: a telefonom ma már újra él és virul, részben a szerencsémnek köszönhetően, kisebb részben gyorsaságomnak hála, és főleg azért, mert néhány trükkel a legtöbb esetben csökkenthetők az ártalmak. 

Ha az eset most történt, és gyorssegély után kutatva felmentél a netre, megtaláltad ezt a cikket és most nézed, mit is kell tenned, sajnos már késő. Ha ennyi ideig úszott a telefonod, nagyon kicsi az esélye, hogy túlélte. Útmutatónkat békeidőben érdemes átfutnod, hogy élesben már egy pillanatig se kelljen gondolkodnod, mit kell tenni. Merthogy mutatjuk!

Telefonod sokféleképp meg tud fürdeni, de a WC-be ejtés azért súlyosbító körülmény, minősített eset, ha úgy tetszik. Legalábbis abból a szempontból, hogy az ott összegyűlő víz (legyen bár az öblítés utáni tiszta is) biztosan több baktériumot tartalmaz, mint a mosdóban összegyűlő, vagy más telefonbeejtésre tökéletesen alkalmas folyadék. Mindazonáltal azért nem érdemes túldimenzionálni, mekkora bajunk lehet ebből. Kutatások igazolják ugyanis, hogy a vécénél és a petricsészénél csak egy felület baktériumosabb, az pedig pont a mobilod érintőképernyője. Szóval nem most lesz menthetetlenül kórokozós. Ráadásul a telefonnak ugye nem is a baktérium árt. Egy megúsztatott telefon túlélési esélyei kádban, mosdóban, WC-ben, Balatonban és felmosóvödörben is hasonlóak – sajnos ezt is tapasztalatból tudom.  Minden attól függ, hogy van-e lélekjelenléted gyorsan cselekedni, a többi körülmény a túlélés szempontjából másodlagos. Nézzük, mit tehetsz annak érdekében, hogy a legkevesebb kárral úszd meg a vizes kalandot!

A legjobb a megelőzés 

Úgy mondom, mintha én figyelnék ilyesmire, de ha hiteltelen is, igaz. Nem történne ilyen baj, ha az ember például nem vinné be a WC-re is a telefonját, ugye? Azt hiszem, abban megegyezhetünk, hogy pár percet nyugodtan kibírhatnánk mobilozás nélkül. Kisebb lenne a kockázat akkor, ha kicsit óvatosabban mozogna, nem hirtelenkedne a magamfajta ember, ha nem a farzsebében tartaná a telefont, vagy nem óriási elánnal kapná magára az azt rejtő köntöst. 

Nem hiszem el, már megint.
Nem hiszem el, már megint.ljubaphoto / Getty Images Hungary

És nem csak a baleset kockázatát lehet csökkenteni. Kis előre gondolkodással az okozott kár is mérsékelhető. Ehhez például fontos, hogy mindig tartsd tokban a telefonodat, mert ez nemcsak a leeséstől védi meg, de sokat számíthat vízbe ejtéskor is. Érdemes lehet vásárláskor biztosítást is kötni a telefonra, hogy ha netalán mégis tönkre találna menni, ne menjen rá inged-gatyád a javíttatásra vagy pótlásra. Ha hozzám hasonlóan hirtelen vagy, érdemes lehet megfontolnod, hogy beruházz egy eleve vízálló konstrukcióra: néhány tízezer forintért extrán masszív darabot vásárolhatsz, olyat, aminek meg se kottyan egy gyors zuhany. 

És még egy: érdemes nem a telefonod memóriájában, hanem online tárolnod a számodra fontos dokumentumokat, fényképeket. Ha minden egész eltörik és a telefonod teljesen tönkremegy, még akkor is megmaradnak ezek a sokszor pótolhatatlan emlékek. 

Na de nézzük azt is, mit kell tenni, ha már kész a baj! 

1. Kapd ki gyorsan!

Függetlenül attól, milyen előzetes óvintézkedéseket tettél, megeshet, hogy vízbe esik a telefonod. Az első és legfontosabb teendőd ilyenkor, hogy azonnal kapd ki a vízből, mert ilyenkor másodpercek is számíthatnak. Gyors reakcióval simán megakadályozhatod, hogy az apróbb részekbe is beszivárogjon a víz. Ha a vécébe esett is, ne bizonytalankodj, hogy hogyan vagy mivel fog meg: kapd ki amilyen gyorsan csak tudod, a kezed meg majd megmosod, és nem lesz semmi baj. 

2. Töröld le!

Vegyél le a telefonról mindent, ami mozgatható: vedd ki a tokjából, vedd le róla az esetleges díszítéseket stb. és egy száraz törölközővel töröld meg alaposan, hogy külsőre legalábbis teljesen száraz legyen. Jó ötletnek tűnhet, de ne kezdd el lerázni, kirázni a nedvességet belőle, mert ezzel inkább ártasz, mint használsz.

3. Kapcsold ki!

Nagyon fontos lépés, mert ezzel megakadályozhatod a súlyosabb károsodásokat is. Akkor is kapcsold ki, ha első pillanatra úgy néz ki, nem is lett baja. A víz lassan és alattomosan, pár óra alatt oda fog érni, ahova nem kell neki, és az elektromos eszközben nagy galibát tud okozni. Én volt már, hogy bedőltem fickósnak mutatkozó telefonomnak, de pár óra múlva elzöldült, majd teljesen meg is halt az érintőképernyő. Te ne legyél olyan, mint én!

4. Szedd szét!

Már amennyire ez lehetséges (telefontípusa válogatja, mennyire tudod házilag szétkapni). Ha erre alkalmas készüléked van, vedd ki az akkumulátort és a SIM-kártyát is, szárongasd meg őket, és a jól bevált törölközővel itasd fel az itt fellelhető nedvességet is. 

5. Szárítsd!

Hiába törölted le alaposan az eszközt, előfordulhat, hogy az apróbb résekbe is befolyt a víz, amit szabad szemmel esetleg nem is látsz, és amihez nem tudsz hozzáférni. Most ezt kell kicsalogatnod. A nedvesség megkötésére a száraz rizs, a szilikagél és a hasonló anyagból készülő (nem az a szürke por, hanem a fehér/átlátszó kristályos) macskaalom is alkalmas lehet. Tegyél belőle egy jó adagot egy jól zárható zacskóba, tedd mellé a tasakba a telefont, majd hagyd az egészet legalább egy napig/éjjel állni, száradni. A nedvszívó anyagok jó eséllyel kicsalják a nedvességet a telefonodból. 

6. És most várj!

Most jön a legnehezebb rész. Ha elvégezted a fentieket, másnap már erős késztetést érezhetsz, hogy újra üzembe helyezd a készüléket, de jobban teszed, ha még vársz. Minél több időt hagysz ugyanis a száradásra, annál nagyobb eséllyel kapod vissza működőképes állapotban a telefonodat. 

Mentesen főzni könnyű!

Mentes Anyu legújabb könyvében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összeállítsa a mentes étkezések 50 legjobb receptjét. Korábbi könyveivel együtt, összesen 162 recepttel örvendezteti meg a különleges étrendet követő olvasóit.

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra