A vízre általában úgy gondolunk, mint ami soha nem romlik meg. Végül is, csak hidrogént és oxigént tartalmaz, ami azt a feltevést erősíti, hogy nincs benne semmi, amit más élőlények beszennyezhetnének. És bár való igaz, hogy a víz nem rohad vagy romlik meg, határozottan van egy eltarthatósági ideje, amit az egészséged érdekében jobb betartani.
Meddig jó a csapvíz?
A csapvizet klórral szokták kezelni, ami védelmet nyújthat a káros mikroorganizmusokkal szemben. De tudni kell, hogy a víz így is reakcióba léphet a levegőben lévő szén-dioxiddal, ami csökkenti a pH-értékét, savasabbá teszi, és az ízére is negatív hatással lehet.
Ezenkívül a lefedetlenül tárolt víz összegyűjti a port és a levegőben előforduló egyéb anyagokat, ami további kellemetlenségek forrása lehet.
Ez a folyamat akár meg is betegíthet – bár a víznek nagyon sokáig kell állnia, mielőtt veszélyessé válik.
Ha például a csapvíz egész éjszakán át a pohárban marad, másnapra fura ízű lehet, de egészségügyi szempontból valószínűleg nem fog ártani, ha megiszod. Ami a tárolását illeti, az általános szabály az, hogy a csapvíz körülbelül 6 hónapig tartható el – feltéve, hogy élelmiszer-minőségű, fertőtlenített tartályokba kerül. Ezután a klóros kezelés fokozatosan veszít hatásából.
Hasonló a helyzet a szűrt víz esetében is. A szűrő hiába távolítja el a vízből a káros anyagokat, abban a pillanatban, hogy kölcsönhatásba lép a levegővel, kedvezőtlen folyamatok indulnak be, amelyek hatással lehetnek az ízére, és potenciálisan betegségeket okozhatnak.
Meddig jó a palackozott víz?
A palackozott víz hosszabb eltarthatósági idővel rendelkezik, de végül ez is eljut abba az állapotba, amikor már nem szabad meginni. A palack ugyan megakadályozza, hogy a víz káros mikroorganizmusokkal kerüljön érintkezésbe, ám mivel az műanyagból készül, megvannak a maga veszélyei.
A műanyagból származó vegyszerek idővel a vízbe szivároghatnak, ami gyorsabban megy végbe, ha a palack hőnek vagy napfénynek van kitéve.
Ezek a vegyszerek nagyobb mennyiségben veszélyesek lehetnek, de jellemzően nem érik el azt a mértéket, hogy károsak legyenek. A palackozott víz íze viszont ettől még menthetetlenül megváltozik. Ez az oka annak, hogy a régen vásárolt ásványvizeknek „műanyagízük”' van.
A palackozott vizek jellemzően 2 évig fogyaszthatók, amennyiben lezárva, hűvös és árnyékos helyen tartod őket. Amint azonban az ajkaid vagy az ujjaid hozzáérnek a nyitott palackhoz, különféle mikroorganizmusok juthatnak bele, amelyek elszaporodva betegségeket idézhetnek elő. Ráadásul a levegőnek való kitettség miatt a palackozott vízben is ugyanolyan degeneratív folyamatok indulnak be, amelyek végül a csapvizet is tönkreteszik.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés