Meg tud romlani a víz? Erre figyelj, ha palackozva veszed

GettyImages-138659113

Meddig jó a víz? – merül fel gyakran a kérdés. A válasz attól is függ, hogy milyen vízről van szó, és hogyan lett tárolva.

A vízre általában úgy gondolunk, mint ami soha nem romlik meg. Végül is, csak hidrogént és oxigént tartalmaz, ami azt a feltevést erősíti, hogy nincs benne semmi, amit más élőlények beszennyezhetnének. És bár való igaz, hogy a víz nem rohad vagy romlik meg, határozottan van egy eltarthatósági ideje, amit az egészséged érdekében jobb betartani.

Meddig jó a csapvíz?

A csapvizet klórral szokták kezelni, ami védelmet nyújthat a káros mikroorganizmusokkal szemben. De tudni kell, hogy a víz így is reakcióba léphet a levegőben lévő szén-dioxiddal, ami csökkenti a pH-értékét, savasabbá teszi, és az ízére is negatív hatással lehet.

Arra, hogy meddig jó a csapvíz, nehéz egyértelmű választ adni
Arra, hogy meddig jó a csapvíz, nehéz egyértelmű választ adniThanasis Zovoilis / Getty Images Hungary

Ezenkívül a lefedetlenül tárolt víz összegyűjti a port és a levegőben előforduló egyéb anyagokat, ami további kellemetlenségek forrása lehet.

Ez a folyamat akár meg is betegíthet – bár a víznek nagyon sokáig kell állnia, mielőtt veszélyessé válik.

Ha például a csapvíz egész éjszakán át a pohárban marad, másnapra fura ízű lehet, de egészségügyi szempontból valószínűleg nem fog ártani, ha megiszod. Ami a tárolását illeti, az általános szabály az, hogy a csapvíz körülbelül 6 hónapig tartható el – feltéve, hogy élelmiszer-minőségű, fertőtlenített tartályokba kerül. Ezután a klóros kezelés fokozatosan veszít hatásából.

Hasonló a helyzet a szűrt víz esetében is. A szűrő hiába távolítja el a vízből a káros anyagokat, abban a pillanatban, hogy kölcsönhatásba lép a levegővel, kedvezőtlen folyamatok indulnak be, amelyek hatással lehetnek az ízére, és potenciálisan betegségeket okozhatnak.

Meddig jó a palackozott víz?

A palackozott víz hosszabb eltarthatósági idővel rendelkezik, de végül ez is eljut abba az állapotba, amikor már nem szabad meginni. A palack ugyan megakadályozza, hogy a víz káros mikroorganizmusokkal kerüljön érintkezésbe, ám mivel az műanyagból készül, megvannak a maga veszélyei.

A műanyagból származó vegyszerek idővel a vízbe szivároghatnak, ami gyorsabban megy végbe, ha a palack hőnek vagy napfénynek van kitéve.

Ezek a vegyszerek nagyobb mennyiségben veszélyesek lehetnek, de jellemzően nem érik el azt a mértéket, hogy károsak legyenek. A palackozott víz íze viszont ettől még menthetetlenül megváltozik. Ez az oka annak, hogy a régen vásárolt ásványvizeknek „műanyagízük”' van.

A palackozott vizeket 2 éven belül el kell fogyasztani
A palackozott vizeket 2 éven belül el kell fogyasztaniGuido Mieth / Getty Images Hungary

A palackozott vizek jellemzően 2 évig fogyaszthatók, amennyiben lezárva, hűvös és árnyékos helyen tartod őket. Amint azonban az ajkaid vagy az ujjaid hozzáérnek a nyitott palackhoz, különféle mikroorganizmusok juthatnak bele, amelyek elszaporodva betegségeket idézhetnek elő. Ráadásul a levegőnek való kitettség miatt a palackozott vízben is ugyanolyan degeneratív folyamatok indulnak be, amelyek végül a csapvizet is tönkreteszik.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra