Ennyit spórolhatsz valójában, ha mindig lekapcsolod magad után a villanyt a lakásban

GettyImages-1184640770

A nagymamám mindig azt mondta, hogy kapcsoljam le magam után a villanyt, amikor kijövök a szobából. De vajon ez a gyakorlat anyagilag is megtérül?

Az elszállóban lévő energiaárak mellett nem mindegy, hogy mennyit kell a villanyszámlára költened, ám némi öröm lehet az ürömben, hogy az összegből a legtöbb esetben már néhány egyszerű életmódbeli változtatással is le lehet faragni. A kérdés már csak az, hogy a villany lekapcsolásával pontosan mennyit lehet nyerni?

Mi szól amellett, hogy lekapcsoljam a villanyt?

Sok kicsi sokra megy – tartja a mondás, ami az energiafogyasztásra is igaz. Ráadásul, ha veszed a fáradságot, hogy mindig lekapcsold a feleslegesen égő lámpákat, az nemcsak a pénztárcád tartalmára lesz jótékony hatással, hanem az ökológiai lábnyomodra is, így hozzájárulhat a szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséhez, és ezáltal a környezet védelméhez is – hívja fel a figyelmet a CNET. Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy meghosszabbítod vele az izzók élettartamát is, amivel ugyancsak pénzt takaríthatsz meg.

Nem feltétlenül csak a spórolás miatt éri meg lekapcsolni a villanyt
Nem feltétlenül csak a spórolás miatt éri meg lekapcsolni a villanytIon-Bogdan DUMITRESCU / Getty Images Hungary

Mi szól ellene?

Azon túl, hogy némi macerával jár, szinte semmi – feltéve, hogy nem fénycsöveket vagy kompakt fénycsöveket használsz. Ezek ugyanis érzékenyek a kapcsolgatásra, amely jelentősen lerövidítheti az élettartamukat. Ilyen szempontból a LED-izzókkal jársz a legjobban, hiszen rendkívül energiatakarékosak, és nincs negatív hatással rájuk a villanykapcsoló gyakori nyomkodása sem.

Mennyit lehet vele spórolni?

A válasz nagyban függ attól, hogy hány lámpád vanazok milyen teljesítményűek, és mennyit használod őket. A példának okáért induljunk ki egy hagyományos 40 wattos izzóból, amely egy óra alatt 0,04 kWh energiát fogyaszt. Az egyik nagy szolgáltatónál jelenleg 37,537 forintba kerül egy kW áram normál árszabás mellett, ami ebben az esetben óránként 1,5 forintot jelent.

A sok kicsi sokra megy
A sok kicsi sokra megyfranck metois / Getty Images Hungary

Az előbbi összeg nem tűnik soknak, de napi 6 órás fogyasztásnál már 9,01 forintról beszélhetünk, ami egy hónapban 274,02 forint, egy évben pedig 3288,24 forint (egy hasonló teljesítményű LED-es izzó éves használata ehhez képest 493,24 forintba kerül, tehát kisebb a megtakarítás, de cserébe a fogyasztás is). Ennyit nyerhetsz azon, hogy nem hagyod égve a konyhában a villanyt, miközben a nappaliban töltöd az estét. És ugye itt csak egyetlen izzóról van szó. Ha szeretnél pontosabb képet kapni arról, hogy a saját fogyasztási szokásaid alapján nálad miként alakulnának a számok, próbáld ki ezt a kalkulátort.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra