Most akkor szobahőmérsékleten érdemes tárolni a vajat vagy nem?

GettyImages-1140018533

Ha a hűtőben tartod a vajat, akkor megkeményedik, ha viszont egy tárolóedényben a konyhapulton, szobahőmérsékleten hagyod, akkor kenhető marad. De vajon így nem lesz baja?

Rendkívül magas zsírtartalma miatt a vaj egyedülálló a tejtermékek között. Míg a teljes tej valamivel több mint 3 százalék, a tejszín pedig 40 százalék zsírt tartalmaz, addig a vaj esetében minimum 80 százalékról beszélhetünk. Ez a magas zsírtartalom teszi a vajat olyan sűrűvé és kenhetővé. Legalábbis, ha nem a hűtőben tárolod, mert ott hamar megkeményedik, ezért megpuhításához különféle praktikákhoz kell folyamodnod. Vannak, akik a vajat ezért szobahőmérsékleten tartják, hiszen így a főzéshez és a kenéshez is ideális állagú marad.

Nem annyira romlandó

A magas zsírtartalom és az alacsony víztartalom kombinációja miatt a vajban kevésbé tudnak elszaporodni a baktériumok, mint más tejtermékben – írja a Healthline. Ez különösen igaz abban az esetben, ha sózott terméket veszel, hiszen a víztartalom így még kisebb, ami kedvezőtlen körülményeket teremt a baktériumok számára.

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszer-engedélyeztetési Hivatal (FDA) szerint miközben a legtöbb baktériumfajta képes életben maradni a sózatlan vajban, addig a sós változatban mindössze egyetlenegy. Amikor egy tanulmány során a kutatók többféle baktériumot adtak a vajhoz, hogy megvizsgálják, miként hat eltarthatóságára, érdekes eredmény született. Három hét elteltével a baktériumok száma jelentősebb alacsonyabb volt a hozzáadott mennyiséghez képest, ami azt mutatja, hogy a vaj mint közeg nem kedvez a mikroorganizmusok elszaporodásának.

A sózott vajnál éppen ezért szobahőmérsékleten is csekély a bakteriális szennyeződés esélye. Ugyanez érvényes a pasztörizált, vagyis a hőkezelésen átesett termékekre is.

A sózott vaj szobahőmérsékleten is tárolható
A sózott vaj szobahőmérsékleten is tárolhatóMitshu / Getty Images Hungary

De könnyen avasodik

Bár a vajnál kisebb a baktériumok elszaporodásának kockázata, magas zsírtartalmából fakadóan érzékenyebb az avasodásra. Amikor egy zsír romlásnak indul, annak szerencsére jól látható jelei vannak, hiszen megváltozik a szaga és el is színeződhet.

A zsírok az oxidációnak nevezett folyamat során avasodnak vagy romlanak meg, ami megváltoztatja molekulaszerkezetüket, miközben potenciálisan káros vegyületeket szabadít fel. Az avas zsírokból készült ételnek ráadásul az íze is kellemetlen irányt vehet.

A hő, a fény és az oxigénnek való kitettség mind felgyorsíthatja a folyamatot.

Mire azonban az oxidáció kifejti negatív hatását, az néhány héttől kezdve akár egy évig is eltarthat, a vaj előállítási és tárolási módjától függően.

A hűtőben tovább friss marad

A sózatlan, nyers és pasztörizálatlan vajakat célszerű a hűtőben tartani, hogy minimalizálható legyen a baktériumok elszaporodásának kockázata. A sózott vajat viszont nem muszáj hűtve tárolni, hiszen a kockázat ebben az esetben jóval alacsonyabb. Kutatások kimutatták, hogy a vaj eltarthatósága gyakran hónapokban mérhető, még szobahőmérsékleten is. A hűtőben ugyanakkor tovább friss marad, és itt lelassul az oxidációs folyamat is, ami az avasodást okozza.

Hidegen nehezen kenhető
Hidegen nehezen kenhető8vFanI / Getty Images Hungary

Az aranyszabály ezért az, hogy a frissesség megőrzéséhez a vaj csak rövid ideig legyen szobahőmérsékleten. Ha otthonod hőmérséklete 21–25 Celsius-foknál magasabb, akkor megint csak a hűtő a nyerő megoldás. Amennyiben pedig több vajad van annál, mint amennyit a közeljövőben fel tudsz használni, érdemes lehet lefagyasztanod, mivel a mélyhűtőben akár egy évig is elállhat.

Tippek a szobahőmérsékleten való tároláshoz

Itt van pár tipp, ami segíthet elérni, hogy a vaj szobahőmérsékleten tárolva is minél tovább friss maradjon:

  • Mindig csak egy kevés vajat tarts a konyhapulton, a többit pedig tedd el a hűtőbe vagy a mélyhűtőbe.
  • Tárold egy légmentes zárható dobozban, ami nem engedi át a fényt.
  • Tartsd távol a sütőtől és más hőforrásoktól.
  • Csak akkor tárold a hűtőn kívül, ha a szobahőmérséklet 21–25 fok alatt marad.

Összefoglalva tehát, ha a vajat a hűtőben tárolod, akkor maximalizálhatod a frissességét, míg a pulton hagyva szavatolhatod, hogy puha és kenhető maradjon, ami megkönnyíti azonnali felhasználását. Általánosságban elmondható, hogy a sózott vajat nem kell a hűtőbe tenni, mindaddig, amíg a fénytől, hőforrásoktól és levegőtől elzárva tárolod. Ha azonban néhány napon belül nem használod fel, akkor frissességének megőrzéséhez érdemes a hűtőszekrényben vagy a fagyasztóban tárolnod. A sótlan vagy nyers vajat ezzel szemben ajánlott eleve a hűtőben tartani.

Oszd meg másokkal is!
Mustra