7 tipp, hogy ne menjen rá a gatyád a benzinre

GettyImages-502635588

Az üzemanyagárak történelmi csúcsokat döntögetnek, ezért érdemes minden lehetőséget megragadnod, hogy kevesebbet kelljen költened.

Csodák persze nincsenek, nem létezik olyan trükk, amivel a rekordárak mellett üzemanyaggal kapcsolatos kiadásaidat varázsütésre megfelezheted, de még ha minden tankolásnál csak egy kicsivel több pénz is marad a zsebedben, hosszú távon az is sokat segíthet. Itt egypár hasznos tipp a Lifehacker gyűjtéséből kiindulva.

1. Hasonlítsd össze az árakat

Az egyes benzinkúthálózatok árai között jelentős különbségek lehetnek, sőt egy adott hálózaton belül sem mindegy, hogy hova mész tankolni. Mielőtt tehát felkerekednél, érdemes tájékozódnod, hogy a közelben melyik kútnál lehet olcsóbban megúszni. Ehhez a holtankoljak.hu üzemanyagár-összehasonlító oldal lehet a legjobb kiindulópont.

2. Ne használj prémium üzemanyagot

A prémium üzemanyagokat azzal hirdetik, hogy a felhasznált adalékanyagok révén megnövelik a motor élettartamát, illetve javítják a teljesítményét, ami mindenképp örvendetes, de ha alig tudod kigazdálkodni a tankolás költségeit, akkor erről viszonylag fájdalommentesen le lehet mondani. Az autód a hagyományos üzemanyaggal is ugyanúgy fog működni, legfeljebb csak a gyorsulásból kell lejjebb adnod kicsit. Bár vannak, akik szerint prémium üzemanyagot tankolva a fogyasztás is csökkenhet, annyit nem nyerhetsz vele, mint amennyivel többet kell fizetned érte.

Nem mindegy, hogy hol és mit tankolsz
Nem mindegy, hogy hol és mit tankolszRunPhoto / Getty Images Hungary

3. Vegyél részt a pontgyűjtő programokban

A benzinkúthálózatok általában különféle pontgyűjtő és hűségprogramokat kínálnak, melyekkel visszakaphatsz valamennyit a tankolásaid árából. Hatalmas összegeket ezzel sem fogsz nyerni, de gondolj arra, hogy a sok kicsi sokra megy. Figyelj oda az aktuális akciókra, játékokra is, mert néha egészen jó ajánlatokat lehet megcsípni.

4. Ügyelj a guminyomásra

Ha lapos gumival közlekedsz, attól megnövekedhet az autó fogyasztása, ezért ügyelj rá, hogy megfelelő legyen a nyomás. Hogy ez valójában mennyit ér, arról eltérnek a vélemények. Az Amerikai Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériuma szerint a guminyomás optimális beállításával akár 3 százalékkal is csökkenthető az üzemanyag-fogyasztás, a Totalcar házi tesztje viszont például nem mutatott ki érdemi különbséget.

5. Vezess okosan

Ha eddig nem tetted volna, használj útvonaltervezőt. A legrövidebb utat választva értékes kilométereket nyerhetsz, ami a következő tankolás árában is jelentkezni fog. Tanácsos jobban odafigyelned a vezetési technikádra is: ha keveset hagyod üresben járni a motort, eltekintesz a hirtelen gyorsulásoktól, a lehetőségekhez mérten egyenletes tempóval haladsz és a piros lámpáknál a motorféket használva lassítasz le, további fogyasztásjavulást érhetsz el.

6. Próbáld ki a telekocsizást

Ha hajlandó vagy másokkal osztozni az autón, akkor a közös utazással sofőrként és utasként is lefaraghatsz a költségekből, ami komoly segítséget jelenthet, ha sokat ingázol. Ma már több telekocsirendszer közül válogathatsz (pl. Oszkár, BlaBlacar), így nagyobb az esélye, hogy egy adott útvonalra sikerül útitársakat találnod.

7. Vezess kevesebbet

Oké, valószínűleg azért jársz autóval, mert szükséged van rá, de alkalomadtán a tömegközlekedésben vagy bringázásban nagyobb ráció lehet. Ha még a sarki boltba is kocsival mész, akkor legalább ezeken a rövid távokon érdemes lehet megbarátkoznod a gyaloglás gondolatával is.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek