Ekkor idd meg a nap utolsó kávéját, és ne később!

GettyImages-1069585056

Mutatjuk, hogy mi az az utolsó időpont, amikor a koffeinfogyasztás még nem zavar bele az esti pihenésedbe.

A kávé nem csupán egy finom forró ital, hanem egy olyan energialöket, ami átlendíthet a nehezen induló reggelen. A hatás onnan ered, hogy a koffein serkentőleg hat a központi idegrendszerre, így fokozza az éberséget. Ez az emelt energiaszint a nap kezdetén még valóban előnyös lehet, később azonban egyre kevésbé – különösen akkor nem, amikor már a lefekvéshez készülsz. A kérdés tehát adja magát: mikor érdemes meginni a nap utolsó kávéját?

Mennyi az annyi?

Ha mindennap kávézol, van néhány tényező, amit az egészséged érdekében nem árt szem előtt tartanod. Először is ott van a vízhajtó hatás, ami hozzájárulhat a dehidratációhoz, így fontos, hogy mellette elegendő folyadékot igyál. „A koffeinnek különféle mellékhatásai is lehetnek, szívdobogásérzést, remegést és szorongást okozhat, nagy mennyiségben pedig növelheti a vérnyomást és a pulzusszámot” – figyelmeztetett a marthastewart.com által megkérdezett orvos, dr. Natasha Bhuyan. Előnye viszont, hogy tele van antioxidánsokkal, amelyek segítenek stabilizálni a káros szabad gyököket a szervezetben.

Az, hogy kinél mennyi kávé fér bele, egyénenként változó lehet. „Mindenki másképp érzékeny a koffeinre. Míg egyesek nem is észlelnek változást az energiaszintjükben a fogyasztása után, addig mások számára jelentős energialökettel jár, illetve fokozhatja az izgatottságot, szorongást. Súlyos esetben a koffein befolyásolhatja a szívizom-összehúzódást, és akár szívrohamhoz is vezethet”, mondja egy másik orvos, dr. Melissa Rifkin.

Ha jót akarsz magadnak, felejtsd el az esti kávézást
Ha jót akarsz magadnak, felejtsd el az esti kávézástEmirMemedovski / Getty Images Hungary

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszer-engedélyeztetési Hivatal (FDA) ajánlása 400 milligrammnál húzza meg a napi koffeinfogyasztás határát, ami körülbelül öt csésze kávénak felel meg. A mellékhatásokra ennek ellenére kisebb mennyiség esetén is érdemes odafigyelni, mert vannak, akiknél már a negyedik csészénél jelentkeznek. Nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy koffeint nem csak a kávé tartalmazhat, így ha energiaitalokat, üdítőket is fogyasztasz, könnyebben elérheted a napi határértéket.

Mikor igyam meg az utolsó kávét?

„Körülbelül hat óra kell ahhoz, hogy a kávéból származó koffein fele lebomoljon a szervezetben. Ezután további néhány órába telik, mire a koffein kiürül, vagy alacsony szintet ér el” – tisztázta dr. Bhuyan.

A szakemberek ezért azt javasolják, hogy az utolsó csésze kávét lehetőleg a lefekvés előtt 10 órával idd meg.

Persze ez nem kőbe vésett szabály, hiszen a koffeinre adott reakció széles spektrumon mozoghat. „Azok, akik kevésbé érzékenyek rá, a lefekvéshez közelebb eső időpontban is kávézhatnak anélkül, hogy ez zavarná őket az elalvásban” – tette hozzá dr. Rifkin.

Megjelent Mentes Anyu legújabb szakácskönyve!

 

Inzulinrezisztenseknek és mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás. Ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. 
Legújabb szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper könnyű, mentes fogás. A receptek nemcsak kipróbáltak, de minden étel tápértéke (kalória, szénhidrát, zsír, fehérje) pontosan, adagokra ki van számolva.

Mentes Anyu szakácskönyve 2 ide kattintva már rendelhető!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra