Már készülődsz a nyári utazásra? Ha ezt elfelejted, nagy bajba kerülhetsz

Kovács Eszter
GettyImages-1488704008
Olvasási idő kb. 5 perc

Egyes országokban kötelező, máshol csak ajánlottak azok az oltások, melyek védenek minket a számunkra ismeretlen fertőzésektől. Ezekre figyelj, ha utazol!

Ha külföldre utazol, akkor a programtervezés és a ruhák bepakolása mellett arra is oda kell figyelni, hogy a célországban milyen fertőzések, kórokozók ellen kell védekeznünk.

Sok országban olyan járványos fertőző betegségek fordulhatnak elő, melyek máshol és főként Magyarországon nincsenek jelen. A trópusi helyeken pedig a klimatikus viszonyok miatt egyes betegségek csak ott fordulnak elő. Ezek miatt az utazóknak fel kell készülniük arra, hogy veszélyes közegészségügyi-járványügyi körülmények közé érkezhetnek. Ez ellen hatékonyan védekezhetünk a megfelelő oltásokkal, melyek között vannak olyanok, amiket az utazás előtt már több héttel meg kell kapnunk. Nézzük, milyen betegségek ellen ajánlott védekeznünk.

Hepatitis A

Magyarországon 3 inaktivált vírust tartalmazó Hepatitis A elleni védőoltást törzskönyveztek. Azoknak javasolt, akik Közép- és Dél-Amerikába, Mexikóba, Ázsiába, Afrikába, Kelet-Európába és egyes Dél-Európai országokba készülnek.

Külföldi utazás előtt érdeklődjünk, hová milyen védőoltás ajánlott
Külföldi utazás előtt érdeklődjünk, hová milyen védőoltás ajánlottRichard Drury / Getty Images Hungary

Utazás előtt az első adagot legalább 4 héttel ajánlott megkapni, de minimum 2 hét kell, hogy megfelelő védettségi szint alakuljon ki. A vakcina más oltásokkal egy időben is alkalmazható. Egyetlen hepatitis A oltás 3-5 évre nyújt védettséget. A hepatitis B elleni oltás inkább csak hosszabb tartózkodás esetén indokolt. Az elérhető kombinált oltóanyag mindkét betegség ellen védelmet biztosít.

Tetanusz

Ez az oltás a veszettség ellen véd. Leginkább a trópusi országokba készülőknek ajánlott a tetanuszoltás, főként Ázsia és Afrika szegényebb országaiba utazóknak. De mivel a veszettség világszerte elterjedt, ajánlott kérni, ha olyan helyre utazunk, ahol tudhatóan nagy mértékben jelen van ez a betegség. Az oltási sorozattal a veszettség biztonságosan megelőzhető.

A tetanusz oltás ismétlését 21 éves kortól 10 évente javasolják több európai országban. Érvényes oltással kiváltható a külföldön elszenvedett baleset miatt szükséges emlékeztető tetanuszoltás.

Sárgaláz

A sárgaláz elleni oltás meglétét igazolni kell egyes országokban, például Közép-Afrikába és Dél-Amerika fertőzött területeire utazóknak. Az olyan országba készülőknek pedig erősen ajánlott, ahol még fennáll a sárgaláz veszélye.

Az oltás érvényessége a beadást követő 10. napon kezdődik, és élethosszig tart. Azt tudni kell, hogy a terhesek és a 9 hónapnál fiatalabb csecsemők oltása tilos. Ezt az oltást csak az erre felhatalmazott oltóhelyeken adják, és erről egy háromnyelvű nemzetközi oltási könyvet állítanak ki. A fertőzés kockázatát és az oltás adhatóságát mindig szakember dönti el.

Kanyaró

Ez a védőoltás is visszakerült az utazási oltások közé az európai járványügyi helyzet romlása miatt. A Romániába készülőknek is ajánlott, mivel az oltatlanok számára fertőzésveszélyes lehet.

Az oltatlan vagy 9 hónaposnál fiatalabb, nem oltható csecsemők járványos területre való utaztatását nem ajánlják a szakemberek. A 40 éves kor felettiek oltása javasolt, hacsak gyermekkorukban nem estek át kanyaróbetegségen.

Kullancs okozta agyhártyagyulladás

Az ez elleni védőoltás főként a balti államoktól Észak-Olaszországig terjedő területre utazóknak ajánlott, főként azoknak, akik kempingeznek, túráznak, kerékpároznak, ők nagyobb eséllyel vannak kitéve a kullancs által átvitt fertőzésnek.

Az oltást legalább 6 héttel az indulás előtt javasolt megkapni. Ebben az esetben a védelmet az oltási sor biztosítja. Az első két adagot egy hónap időközzel, a harmadikat 5-12 hónap múlva kell beadni. A tartós védelemhez emlékeztető oltásokra van szükség.

Hastífusz

A fertőzést szennyezett ételtől is elkaphatjuk egy külföldi utazás során
A fertőzést szennyezett ételtől is elkaphatjuk egy külföldi utazás soránWestend61 / Getty Images Hungary

Elég egy nem megfelelően kezelt jégkocka, szennyezett gyümölcs vagy pár korty víz ahhoz, hogy elkapjuk ezt a fertőzést. Emberről emberre terjed, a fertőzött ember székletével szennyezett élelmiszer, tárgyak vagy piszkos kéz révén. Különösen ajánlott a Földközi-tenger térségébe, Ázsiába és Dél-Afrikába utazóknak.

A magas lázzal és erős rosszulléttel járó betegség rendkívül lassan gyógyul, de az ezen átesett személy még évekig ürítheti a baktériumokat, vagyis még sokáig fertőzőképes marad.

Ajánlott védekezni ellene védőoltással, amit az utazóknak legalább két héttel az indulás előtt meg kell kapniuk. Az alapimmunizáláshoz egy oltás elegendő. Ennek a védőhatása 60–80%-os, mivel nincs védőhatása a hastífusz okaként 20%-ban felelős S. paratyphi ellen.

Ha a világ legelső védőoltásának izgalmas történetéről olvasnál, kattints ide!

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek