Folyton elrontod a tükörtojást? Így lehet tökéletes az állaga

A tükörtojás készítésének egyik rákfenéje, hogy nem mindig sikerül úgy megsütni, hogy a tojásfehérje kellően kemény legyen, de a sárgája szép és folyós maradjon.

A képletet tovább bonyolítja, hogy nem könnyű eltalálni az olaj vagy zsiradék mennyiségét sem. Ha keveset használsz, akkor leragadhat a tojás, vagy kissé nyers maradhat a teteje, ha pedig sokat, akkor tocsogni fog benne. Ismerős problémák? Akkor próbáld ki a Washington Post által ajánlott módszert, amivel képtelenség melléfogni!

Kell hozzá egy kis sütnivaló

A tökéletes tükörtojás elkészítésére többféle fortély is létezik. Van, aki például azt javasolja, hogy dobj néhány jégkockát a serpenyőbe, majd takard le egy fedővel, hogy a tojást az ilyen módon keletkező gőz süsse készre. Az elgondolás abból a szempontból tényleg működik, hogy a tojás így egyenletesen átsül, miközben lágy marad, hátránya viszont, hogy a sárgáján egy vékony hártya képződik. Máshol ugyanezt ajánlják, csak jég nélkül, ám a tapasztalatok azt mutatják, hogy nagyon szűkös a rendelkezésre álló időkeret, melyen belül a tojás állaga még éppen megfelelőnek mondható, de a csúf fehér réteg nem jelenik meg rajta.

Ha jól csinálod, így fog kinézni
Ha jól csinálod, így fog kinézniOlivia / Getty Images Hungary

Hogy mi a megoldás? Az, hogy segítségül hívod a sütőt, ami jobban eloszlatja a hőt, így a kívánt állag nem néhány másodpercen fog múlni. Ehhez a következő lépéseken kell végigmenned:

  1. Melegítsd elő a sütőt 165–180 Celsius-fok körüli hőfokra.
  2. Állítsd alacsony vagy közepes fokozatra a tűzhelyet, majd hevíts fel egy kevés zsiradékot (éppen csak annyit, hogy a tojás ne ragadjon le) egy tapadásmentes, sütőben is használható serpenyőben.
  3. Óvatosan törd fel a tojásokat, majd süsd őket néhány másodpercig a serpenyőben, amíg a fehérjerészük kezd összeállni.
  4. Tedd át a serpenyőt a sütőbe, majd várj 3-5 percet. Ennyi idő pont elegendő ahhoz, hogy a tojásfehérje teljesen megszilárduljon, de a sárgája folyós maradjon.
  5. Végezetül szórd meg egy kevés sóval és borssal. Ezzel kész is a tökéletes tükörtojásod.
Oszd meg másokkal is!
Mustra