Te is sokat jársz éjszaka vécére? Így tehetsz ellene

Az éjszakai pisilés kellemetlen tortúrát jelenthet, hiszen mire elbotorkálsz a mosdóig, az általában pont elegendő ahhoz, hogy kimenjen a szemedből az álom.

A gyakori vizelési inger olykor különféle betegségekre, például húgyúti fertőzésekre, vagy ritkább esetben akár cukorbetegségre vagy szívelégtelenségre is utalhat. Túlnyomórészt viszont egész egyszerűen az az oka, hogy nem megfelelő a folyadékbeviteli rutinod, ezért éjszakára megtelik a hólyagod, vagy valami megzavar az alvásban, az agyad pedig az ébredéssel megnyíló lehetőséget kihasználva „elküld” pisilni. Mondanunk sem kell, ha úgy érzed, hogy a probléma egészségügyi eredetű, mindenképp fordulj orvoshoz. Ha ilyesmiről nincs szó, a Lifehacker a következő tippeket ajánlja.

Napközben is hidratálj

Ha reggel nem érzed magad szomjasnak, majd bokros teendőid miatt napközben sem pótolod a folyadékhiányt, nagy valószínűséggel az lesz a vége, hogy este fogsz többet inni, így alvás közben megtelik a hólyagod. A megoldás egyszerű: ne felejts el napközben is kellő mennyiségű folyadékot bevinni. Érdemes megfigyelned az egyéni igényeidet is. Van, akinek tényleg napi 8 pohár vízre van szüksége, de másnak kevesebb is elég. A hangsúly azonban inkább az időzítésen legyen, és ne a folyadékbevitel csökkentésén. Ha ugyanis dehidratálttá válsz, megfájdulhat a fejet és kiszáradhat a szád, ami biztos nem fogja a nyugodt pihenés javát szolgálni.

Lefekvés előtt már ne igyál

Ha napközben elégséges a folyadékfogyasztásod, akkor nem szabad problémát jelentenie, hogy a lefekvést megelőző 1-2 órában már nem iszol. A szabály fokozottan érvényes a kávéra, ami nemcsak hogy ébren tart, hanem vizelethajtó hatású (bár ha hozzászoksz, ez csak minimálisan érvényesül), vagyis hamarabb kell tőle pisilned. Az esti órákban hasonlóképpen rossz ötlet alkoholt inni, hiszen megzavarhatja az alvásod, ráadásul megint csak vízhajtóként működik.

Szomjaznod nem kell, de okosan oszd be, hogy mikor iszol
Szomjaznod nem kell, de okosan oszd be, hogy mikor iszolmady70 / Getty Images Hungary

Számodra talán egyértelmű, mégis fontos megemlíteni: ha lefekvés előtt elmész pisilni, kevésbé kell attól tartanod, hogy éjszaka rád tör a vizelési inger.

Emeld meg a lábad

Az amerikai Nemzeti Alvás Alapítvány (National Sleep Foundation) szerint az éjszakai vizelés néha abból adódik, hogy vízszintes helyzetben fekve a tested visszanyeli a lábaidban lévő vizet. Ezt viszonylag egyszerű megelőzni: a lefekvés előtti órákban tartsd megemelve a lábad, például úgy, hogy a kanapén ülve párnákat pakolsz alá.

Könnyítsd meg a visszaalvást

Az éjszakai pisilés egyik bosszantó mellékhatása, hogy utána nem tudsz egykönnyen visszaaludni. Próbálj mindent elkövetni, hogy megkönnyítsd a helyzetet. Sötétíts be a hálószobában, vagy viselj szemmaszkot, a zajok ellen védekezz füldugóval, gondoskodj a megfelelő hőmérsékletről, hallgass fehér zajt, és állj ellen a kísértésnek, hogy nyomkodni kezdd a mobilod.

Megjelent Mentes Anyu legújabb szakácskönyve!

 

Inzulinrezisztenseknek és mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás. Ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. 
Legújabb szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper könnyű, mentes fogás. A receptek nemcsak kipróbáltak, de minden étel tápértéke (kalória, szénhidrát, zsír, fehérje) pontosan, adagokra ki van számolva.

Mentes Anyu szakácskönyve 2 ide kattintva már rendelhető!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra