Miért nem szédülnek el a műkorcsolyázók? Ez a titkuk!

Berényi Bianka

A műkorcsolya számos pörgést és forgást tartalmaz, akár egyénileg, akár párosan. Mégis úgy tűnik, ezek a sportolók egy pillanatra sem billennek ki egyensúlyukból. Hogy csinálják ezt?

Valószínűleg egyetértünk abban, hogy a műkorcsolya és jégtánc az egyik legszebb sportág. Látványos, csodálatos mozdulatsorokkal teli, csillogó ruhák, elbűvölő zenék kísérik ezt a sportot, és olyan koreográfiák, hogy csak bámulunk a képernyők előtt. Elég csak nézni, ahogy egy olimpiai műkorcsolyázó pörög egy sorozatot, hogy egy kicsit máris megszédüljünk tőle az otthoni kanapénkon. De vajon hogyan tudják maguk a sportolók kivitelezni ezeket a különleges forgásokat anélkül, hogy elesnének a mozdulatsor közben, vagy akár csak megszédülnének?

Mitől szédülünk?

Ennek megválaszolásához először is meg kell érteni, mi okozza magát a szédülést. A szédülés folyamata a belső fül vesztibuláris rendszerében kezdődik el, amely három félkör alakú, folyadékkal teli csatornát tartalmaz. A folyadék belsejében szőrsejtek vannak, ahogy a HowStuffWorks elmagyarázza. Amikor mozogsz, a folyadék is mozog, serkentve a szőrsejteket, hogy üzeneteket küldjenek az agyadnak a mozgásodról. A tehetetlenségi nyomatéknak köszönhetően ez a folyamat összezavarodik, ha gyors forgásról van szó.

„Ha fogsz egy pohár vizet, és ráteszed egy forgó asztallapra, és csak egy kicsit megpörgeted azt, majd leállítod, a víz nem fog mozogni” – mondta Paul DiZio, a Brandeis Egyetem idegkutatója a Live Science-nek. Azonban pörgesd tovább egyre gyorsabban az asztallapot, és ha hirtelen leállítod, a víz ki fog loccsanni.

A belső fül folyadéka is hasonló elven működik: A folyadék kezdetben ellenáll a mozgás irányába való mozgásnak, de minden egyes forgás erőt fejt ki rá, így végül az mozogni kezd. Amikor valaki és a belső fülfolyadéka azonos sebességgel mozog ugyanabba az irányba, a szőrsejtek nem küldenek jeleket az agynak. De amint abbahagyja a mozgást, a folyadékot lendülete továbbviszi, így a szőrsejtek több üzenetet küldenek, és az agy azt hiszi, hogy tovább mozog az illető, pedig nem. 

Testünk más részei – különösen a szem – az agyunkból érkező jelek alapján működnek, amikor forgunk, ami szédülést okozhat.

A műkorcsolyázók nem szédülnek el?
A műkorcsolyázók nem szédülnek el?simonkr / Getty Images Hungary

 

Trükkök forgáshoz

Azonban ne hidd azt, hogy a műkorcsolyázók mágusok, hisz ők is megszédülnek. A titkuk lényegében csak a végtelen gyakorlás. A kezdő korcsolyázók lassan indulnak, egy-két fordulattal, és így haladnak fokozatosan egyre többel. Vannak még különböző trükkök nekik a sok forgás megszokásához pl.  forgóhámok,

amelyekkel a jégen kívül gyakorolnak, felfüggesztve egy külön helyiségben, ahol csak pörögnek a hámban,

így hozzá tudnak szokni az érzéshez. Így amikor ismételten szédítő körülményeknek teszik ki magukat, megtanítják az agyukat, hogy hozzászokjanak az érzéshez, így annak negatív hatásai kevésbé lesznek súlyosak már számukra – és gyorsabban is visszanyerik egyensúlyukat, mint mi.

Egymás után rengetegszer forognak
Egymás után rengetegszer forognakvm / Getty Images Hungary

 

Ők sem immunisak

korcsolyázóknak vannak egyéb trükkjeik is, amelyek segítenek nekik a forgások után rögtön visszanyerni az egyensúlyukat. Bradie Tennell, a 2018-ban bronzérmes amerikai olimpiai csapat tagja a TODAY-nek elmondta, hogy ő azt szokta csinálni, hogy gyorsan sokszor pislog egy-egy pörgés után. Más edzők azt tanácsolják a sportolóknak, hogy válasszanak egy fix pontot, amit néznek, amint abbahagyják a forgást. És Tennell elárulta magáról, hogy attól, hogy egy korcsolyázó hozzászokott a szédüléshez, még nem jelenti azt, hogy teljesen immunis is rá. Tennell azt mondta, ha néhány nap pihenés után pördül meg, ő is megszédül. Csupán jobban hozzá van már szokva, így hamarabb el is múlik nála az az érzés. Ahogy a többi műkorcsolyázónál is.

 

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra