Azonnal töröld ezeket az alkalmazásokat: telefonod kameráján át figyelnek

GettyImages-699094311
Olvasási idő kb. 2 perc

Veszélyes, telefon kameráján és mikrofonján át mindent látó és halló kémprogram terjed. A szakemberek szerint a legjobb, amit tehetünk, hogy letöröljük a fertőző alkalmazásokat a mobilunkról.

Népszerű alkalmazásoknak álcázva terjeszti új, eddiginél is veszélyesebb CapraRAT nevű kémprogramját a Transparent Tribe nevű csoport, amely célpontjai ezúttal a TikTok-rajongók, a mobiljátékosok és a fegyverek iránt érdeklődők  – adta hírül a Pénzcentrum a The Hacker News cikkére hivatkozva. 

Mindent megtudhatnak rólad

A cikk szerint a most taroló CapraRAT az AndroRAT módosított verziója, amely a WebView segítségével éri el, hogy a fertőzött alkalmazások úgy tűnjenek, mintha YouTube- vagy játékplatformok lennének. A valódi veszélyt viszont a háttérben történő folyamatok jelentik, amely során a felhasználó által adott engedélyekkel a kártevő ugyanúgy hozzáfér a helyadatokhoz és az üzenetekhez, mint a névjegyekhez vagy éppen a hívásnaplóhoz.

Ez pedig nem jelent mást, minthogy a program képernyőfotókat tud készíteni, hívásokat indíthat, mi több, hang- és videófelvételeket is rögzíthet. 

Ártatlan telefonos alkalmazásnak tűnik, miközben mindent megtud a használójáról
Ártatlan telefonos alkalmazásnak tűnik, miközben mindent megtud a használójárólWitthaya Prasongsin / Getty Images Hungary

A legjobb, ha töröljük ezeket a telefonos alkalmazásokat

Mint írják, a vélhetően pakisztáni eredetű Transparent Tribe már több windowsos és androidos kártevőt is terjesztett. A legújabb kampányukban a Crazy Games (com.maeps.crygms.tktols), a Sexy Videos (com.nobra.crygms.tktols), a TikToks (com.maeps.vdosa.tktols) és a Weapons (com.maeps.vdosa.tktols) alkalmazásokkal húzzák be a csőbe áldozataikat.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek