10 hiba, amivel csak megnehezíted az életed a tavaszi nagytakarítás során

GettyImages-1015491274

Hiába törlöd fel a port, pár óra múlva újra ellepi a lakást? Talán azért, mert te is elköveted az egyik legáltalánosabb takarítási hibát!

A tavaszi nagytakarítás remek alkalom arra, hogy az olyan elhanyagolt területeket is megtisztítsd otthonodban, amelyekre a hétköznapok során nem jutott elegendő energiád/időd. De biztos, hogy mindenre gondolsz? És nem lehet, hogy más technikával gyorsabban tudnál haladni? Mutatjuk, hogy mik azok a tipikus hibák, amelyek ronthatnak az eredményen.

1. Száraz ronggyal törlöd le a port

Bármilyen alapos is próbálsz lenni, így csak félmunkát végezhetsz. Egy sima száraz ruha nem alkalmas arra, hogy hatékonyan gyűjtse össze a port, így a törölgetés közben az apró részecskék egy része a levegőbe kerül, majd más tárgyakon köt ki. Ennek elkerüléséhez használj nedves ruhát vagy a gyakorlott takarítók titkos fegyverét, a mikroszálas törlőkendőt.

A portörléshez lehetőség szerint nedves rongyot vagy mikroszálas törlőkendőt használj
A portörléshez lehetőség szerint nedves rongyot vagy mikroszálas törlőkendőt használjFotoDuets / Getty Images Hungary

2. Nem mosod ki a párnákat

Az rendben van, hogy időnként kimosod a párnahuzatokat, de mikor tetted meg ezt utoljára a párnákkal? Ha már az idejét sem tudod, akkor tele lehetnek poratkákkal, a testedből származó olajokkal és a nyálad maradványaival. Ezért is fontos, hogy a gyártó használati útmutatóját követve legalább 3-6 havonta kimosd a párnákat.

3. Körkörös mozdulatokkal tisztítod meg a rozsdamentes acélgépeket

A rozsdamentes acél igen tartós és mutatós megoldás a konyhai gépeknél, ám hátránya, hogy könnyen meglátszik rajta a kosz. Sőt, nem is kell kosznak lennie: már egy érintéstől maszatossá válhat. Ilyenkor sokan a más tárgyaknál kiválóan alkalmazható körkörös mozdulatokkal próbálkoznak tisztításával, ám ez nyomokat hagyhat a felületén, illetve károsíthatja annak szerkezetét. Hallgass a szakemberekre, és a rozsdamentes acélból készült tárgyakat mindig a szálcsiszolás irányába haladva töröld le.

4. Nem foglalkozol a távirányítókkal és kapcsolókkal

A takarítás általában a portörlés, porszívózás és felmosás szentháromsága körül forog, így vannak olyan területek, amelyek egyszerűen elsikkadnak, ezért a baktériumok és vírusok terjedésének kedveznek. Idetartoznak a gyakran megérintett távirányítók és villanykapcsolók is, amelyeket egy kevés fertőtlenítőszerrel vagy hipóval érdemes sterilizálni.

5. Napsütéses időben pucolsz ablakot

Bár a napfényben jobban látszódnak a szennyeződések az üvegen, a közvetlen napsütés hatására az üvegtisztító gyorsabban megszárad, így csíkokat hagyhat maga után. Az ablakpucoláshoz ezért inkább a borongós idő az ideális, amikor a hőmérséklet nem éri el a 21 Celsius-fokot.

Napsütésben ablakot tisztítani hiba
Napsütésben ablakot tisztítani hibagilaxia / Getty Images Hungary

6. Nem tisztítod ki a mosógépet

A mosógépre ugyanúgy ráfér a tisztítás, mint bármi másra az otthonodban. Ha ezt elmulasztod, abból nemcsak kellemetlen szagok származhatnak, hanem a készülék belsejében megjelenhet a penész is. Ez ellen az a legegyszerűbb megoldás, ha lefuttatod a legmagasabb hőmérsékletű mosási programot (esetleg egy kevés ecettel megtámogatva).

7. Túl sok vizet használsz a keményfa padló felmosásához

A kevesebb néha több. Így van ez a keményfa padlónál is. Ha nem figyelsz oda, a felületén maradó víz beszivároghat a padló alá, ami károsíthatja a fát és deformációkat okozhat.

8. Nem tisztítod ki a szellőzőcsöveket

Ha vannak légcsatornák vagy szellőzőcsövek az otthonodban, azokban az idő múlásával összegyűlhet a por, ami allergiás tünetek válthat ki és megnövelheti a tűzveszélyt. Ezeket tehát célszerű legalább évente egyszer kitisztítani. Ha nem vagy biztos a dolgodban, rábízhatod a feladatot egy szakemberre is.

A villanykörtékre is ráfér a tisztítás
A villanykörtékre is ráfér a tisztításDalibor Despotovic / Getty Images Hungary

9. Nem portalanítod a villanykörtéket

Miközben a hagyományos izzókat viszonylag sűrűn kellett cserélni, addig a modern LED-fényforrások hosszú évekig képesek zavartalanul működni, így ha megfeledkezel tisztításukról, vastag porréteg képződhet rajtuk, ami megint csak tűzveszélyes lehet.

10. Szappanos vízzel mosod el a vágódeszkát

Ez nem kapcsolódik szorosan a takarításhoz, de fontos róla beszélni. A vágódeszkát érdemes minden használat után elmosni, a szappanos víz vagy a mosogatószer azonban nem mindig elegendő: van, amikor elengedhetetlen a fertőtlenítés is. Ha nyers húst vágsz rajta, akkor a vágódeszkát a mosogatás előtt erősen ajánlott fehérítőbe (vagyis hipóba) áztatni, hogy megszabadulhass a felületén lévő apró repedésekben, hézagokban megbújó, ételmérgezést okozó baktériumoktól, és megkíméld magad az esetleges keresztszennyeződésektől.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra