Házi módszerek, amelyekkel ki lehet tágítani a cipőt

GettyImages-1360685235
Olvasási idő kb. 5 perc

Kellemetlen dolog, ha az újonnan vásárolt cipőről kiderül, hogy nem is annyira kényelmes, mint amilyennek az üzletben tűnt. Mutatjuk, mit tudsz tenni, ha túl szoros a lábbelid.

Mivel életünk nagy részét cipőben töltjük, roppant fontos, hogy lábbelink kényelmes legyen. A nem megfelelően illeszkedő, kényelmetlen cipőben nemcsak megfájdulhat a lábad, de hosszabb távon komolyabb következményei is lehetnek. Ha már megtörtént a baj, és kiderült álmaid cipőjéről, hogy szorítja a lábad, nem kell azonnal kétségbeesni. Vannak olyan – otthon is kivitelezhető – megoldások, amelyekkel kitágítható a cipő.

1. Hordd otthon

A legegyszerűbb módszerben nincs semmi különös trükk. Egyszerűen annyit kell tenned, hogy rendszeresen járkálsz benne otthon. Mondjuk, felveszed minden este egy rövid időre. Ha szerencséd van, ennyi is elég lehet, hiszen sok cipő egy kis hordás során tágul valamelyest.

2. Vegyél föl több zoknit

Tulajdonképpen az előző módszer továbbgondolása, ha úgy hordod otthon a túl szoros lábbelid, hogy akár több vastag zoknit is felhúzol a lábadra. Ennek az is az előnye, hogy így biztos nem fogja feltörni a lábad a cipő. Ha valamiért nem szeretnéd otthon felvenni új szerzeményed, azzal is megpróbálkozhatsz, hogy alaposan kitömöd újságpapírral, és éjszakára úgy hagyod. Bizonyos tágulást így is el lehet érni.

A legjobb, ha már a vásárlásnál odafigyelünk, hogy ne legyen túl szoros a cipő
A legjobb, ha már a vásárlásnál odafigyelünk, hogy ne legyen túl szoros a cipőSouth_agency / Getty Images Hungary

3. Egy kis meleg segíthet a túl szoros cipőn

Ha a fenti módszerek nem hozták meg a kívánt eredményt, jöhet a következő lépés: egy kis meleg. Az előző módszerhez hasonlóan ennél is vegyél fel akár több zoknit is, majd kezd el a hajszárító közepes fokozatával melegíteni a cipőnek azt a részét, amely szorít. A magasabb hőmérséklet hatására ugyanis könnyebben tágul ki a cipő. Fontos azonban tudnod, hogy a hajszárítózást nem lehet minden anyagból készült lábbelinél használni. A lakkozott cipőknél például nem válik be, a velúrból készülteknek pedig kifejezetten rosszat tehet, mivel kiszárítja az anyagot.

4. Egy kis hideg is jól jöhet

Ez a módszer, amely a víz megfagyásával járó fizikai folyamatokat használja ki, drasztikusnak és veszélyesnek tűnhet, de egy kis körültekintéssel könnyen kivitelezhető. Nincs más dolgod, mint egy zacskóba vizet engedni, alaposan bekötni, és beletenni a cipődbe. A lábbelit ezután tedd a fagyasztóba, és hagyd ott éjszakára. A víznek, ahogy megfagy, megnő a térfogata, és kitágítja a cipőt. Amikor kiveszed a fagyasztóból, érdemes arra az időre fölvenned, amíg fel nem melegszik normál hőmérsékletre. Arra természetesen nagyon kell vigyázni, nehogy eresszen a nejlonzacskó, és kifolyjon a víz a cipődbe. Ez a megoldás legjobban a nem bőrből készült cipőknél működik. Érdemes ugyanakkor vigyázni: ne használj túl sok vizet, nehogy túlságosan kitáguljon a cipő. Inkább fuss neki többször egymás után, fokozatosan növelve a folyadék mennyiségét.

5. Használj tágítószert

Léteznek olyan szerek, amelyeket kifejezetten arra fejlesztettek ki, hogy tágítani lehessen velük a cipőt. Általában hab vagy spray formában kaphatók, ám vásárlás előtt érdemes jól megnézni, hiszen különféle anyagokhoz különféle készítmények vannak. Mielőtt nekiesnél a túl szoros lábbelidnek, egy pici, kevésbé látható részen próbáld ki, hogy nem hagy-e nyomot az anyagon.  

A sámfa is jó megoldást nyújthat
A sámfa is jó megoldást nyújthatbaloon111 / Getty Images Hungary

6. Sámfa vagy cipész, a végső megoldás

Segíthet az is, ha állítható sámfát teszel a cipőbe egy éjszakára. Sőt, létezik kifejezetten erre a célra kifejlesztett, úgynevezett tágító sámfa is. Ha ez a módszer sem vált be, vagy pedig nem szeretnél ezzel pepecselni, el is viheted szakemberhez a lábbelidet. Sok cipész rendelkezik ugyanis cipőtágító géppel, amellyel akár egy teljes számmal nagyobbra is lehet alakítani a lábbelit.

Persze az a legjobb, ha a fenti módszerekre egyáltalán nincs is szükség. A következő egyszerű lépések segíthetnek abban, hogy megfelel méretet válassz.

  • Ha hátrahúzod a cipőben a lábad úgy, hogy a sarkad illeszkedjen a cipő hátsó oldalához, és megnyomnod lábujjaiddal a lábbeli orrát belülről, a nagylábujj és a cipő eleje között legyen körülbelül egyujjnyi távolság.
  • A megfelelő méretet úgy is kipróbálhatod, hogy amennyire tudod, előre tolod a lábad a cipőben. Ha a sarkad mögé kényelmesen befér a mutatóujjad, jó méretet választottál.
  • A két lábad, lábfejed mérete eltérhet egymástól valamennyire, így minden esetben fontos mindkét lábadra felpróbálni a kinézett cipőt.
  • Az sem mindegy, mikor veszel cipőt. Az egész napi járástól ugyanis a talp késő délutánra éri el valódi méretét.

Ha kíváncsi vagy, kimoshatod-e a sportcipődet mosógépben, kattints ide!

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek