5 tipp, amivel párásabb közeget teremthetsz a szobanövényeidnek

A legtöbb népszerű szobanövény a trópusokról származik, ezért ha azt akarod, hogy jól érezzék magukat a lakásban, a páratartalomra is figyelned kell.

Eredeti élőhelyükön mindennaposak a heves esőzések, a csapadék pedig gyorsan felszárad, ezért a trópusi növények folyamatosan párás körülmények között élnek, mutat rá Török Balázs, a Lets Leaf YouTube-csatorna szerkesztője, aki sorozatunkban hasznos tanácsokkal segíti a szobanövények gondozását. Lássuk, ő mit javasol megoldásként, hogy a szobanövények igényei otthonodban se szenvedjenek csorbát.

A spriccelés nem elég

Balázs kérdésünkre elmondta, hogy míg egyes növények, mint a kaktuszok, a pozsgások vagy a futókák jól elvannak szárazabb levegő mellett is, addig mások, így például a nyílgyökerek, a páfrányok és egyes filodendronfajok kifejezetten a magas páratartalmat szeretik. Itt van öt módszer, ami segíthet ennek elérésében.

1. Csoportosítás

Ha egy helyiségen belül egymás mellé rendezed a növényeket, akkor a talajból kipárolgó nedvesség jobban megmarad közöttük (legalábbis ha nem mozog a levegő), ami kismértékben, de javíthat a helyzeten.

2. Vízpermetezés

Bár nem túl hatékony technika, ezt alkalmazzák a legtöbben. Balázs szerint fő hátránya, hogy csak rövid ideig tart a hatása, hiszen néhány milliliternyi nedvesség nem tud csodákat tenni, ráadásul több növény nem is szereti, ha a víz közvetlenül a leveleire kerül.

3. Párologtató

Egy ilyen kütyü vízpermetet enged a levegőbe, amely elegendő lehet egy közepes méretű szoba párásításához, így érdemben is képes kiszolgálni a növények igényeit. Nagyobb készülék esetén az elpárologtatott vízmennyiség akár a napi 4-5 litert is elérheti, amit nem lehet egy lapon emlegetni a reggeli fújkálás eredményével.

4. Florárium

Egy zárt floráriumban úgy teremthetsz ideális körülményeket a növények számára, hogy közben nem kell nagy párában élned, így elkerülhető a szoba esetleges penészedése is.

5. Tálcás ültetés

Ez az egyik legegyszerűbb praktika, amivel állandó pártartalmat biztosíthatsz a növényeknek. Ha a tálca aljára agyaggolyókat vagy kavicsokat szórsz, felgyülemlik benne a nedvesség, és ez fokozza a páraképződést.

Balázs hozzátette: a megfelelő páratartalom legalább olyan lényeges a szobanövények tartásánál, mint víz-, fény- és tápanyagigényük kielégítése. A helyes gondozás mindig megtérül, mert ellenállóbbá teszi a növényeket a betegségekkel, kártevőkkel szemben is. További részletek az alábbi videóban:

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra