5 ok, amiért egészséges, ha épp nincs párod

GettyImages-1292478283
Berényi Bianka

Ne búsulj, ha nincs párod, a szingliségnek ugyanis számos egészséges oldala is van!

A világ a szerelmeseknek áll. Legalábbis mindenhol ezt lehet látni. Akik párkapcsolatban élnek, azokat mindannyian nagyon szerencsésnek tartjuk, mert ők sugározzák magukról, hogy ők már megtalálták a maguk boldogságát. Pedig a világ nem csak a szerelmespárokból áll. Rengetegen szingliként boldogulunk, és egyre inkább bizonyítjuk, hogy meg is álljuk a helyünket a világban, mégpedig partner nélkül is. És ne feledjük soha, minden fejben dől el! Ha épp nincs párunk, az úgyis csak egy átmeneti állapot, hiszen Ámor nyila minket is előbb vagy utóbb, de tutira eltalál. Azonban meglepődnél, mennyi egészséges oldala van a szingliségnek! És ezek tudományosan is alátámasztott érvek.

Több időd van gondolkodni

Ha egy kis időt szánsz magadra, akkor sokkal jobban kiismered, ki is vagy valójában, és mire van szükséged. Az ismétlési kényszernek nevezett dolog miatt, ha a múltban megbántottak, kísértésbe eshetsz, hogy új kapcsolatokat kezdeményezz olyan emberekkel, akik nem megfelelőek számodra, mert tudat alatt próbálod orvosolni a fájdalmat.

Ha időt szánsz arra, hogy szingli legyél, rájössz, hogy az idő nagyszerű gyógyító, és megtanulod elengedni a múltadat.

Ugyanakkor új helyeket is felfedezhetsz, és új tapasztalatokat próbálhatsz ki az élet minden területén, amiken keresztül megtudod, ki is vagy te, és milyen ember illene hozzád a jövőben.

A szinglik egészségesebbek

Bizonyítékok vannak arra, hogy az egyedülállók többet mozognak, mint a házasok. A Journal of Marriage and Family folyóiratban megjelent tanulmány szerint az elvált emberek többet mozognak, mint a házasok, de a legaktívabbak azok, akik mindig is egyedülállók voltak. A Psychology Today blogbejegyzésében Bella DePaulo szociálpszichológus arról beszél, hogy azok a nők, akik mindig is egyedülállók voltak, összességében egészségesebbek, mint a jelenleg házas nők, és kevesebbszer betegek is.

Erősebbek a barátságaid

A Contexts folyóiratban megjelent tanulmány kimutatta, hogy azok, akik mindig is egyedülállók voltak, többet törődtek a barátaikkal és a családjukkal, mint a házasok. DePaulo ír erről egy másik blogbejegyzésében, ahol azt mondja, hogy nem csak az első néhány év szenvedélyes rózsaszín ködjéről van szó, mert minél jobban belemerülünk egy párkapcsolatba, annál inkább elszigetelődünk a barátainktól. Az Information, Communication & Society folyóiratban megjelent kutatások szerint az egyedülálló embereknek sokrétűbb baráti körük van.

GettyImages-1068364862

Jobban bánsz a pénzzel

Az egyedülállóságnak anyagi előnye is van. Az adósság.org szerint az egyedülállók 21 százalékának volt hitelkártya-tartozása, szemben a gyerektelen házaspárok 27 százalékával, és a gyerekes házaspárok 36 százalékával. Tehát 

a párkapcsolat több kiadással is járhat, szemben azzal, ha csak magunkra kell költeni.

Jót tesz a munkamorálnak

DePaulo szerint az egyedülálló emberek nagyobb valószínűséggel értékelik a jó munkákat. Ha nem kell aggódni a kapcsolat fenntartása miatt, az azt jelentheti, hogy több energiát tudunk belefektetni a karrierünkbe. Az pedig, hogy többet tudunk kirándulni és egyedül is utazni, több lehetőséget nyithat meg, amelyek nem feltétlenül nyílnának meg, ha egy helyhez lennénk kötve a párunk miatt.

 

 

 

Oszd meg másokkal is!
Mustra